İmam namaza durduğunda, namaza yetişmek için camiye koşarak gitmek neden hoş görülmemiştir?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Camiye ve cemaate erişmek için telaşlı şekilde koşarak gitmek, bakanların ne oluyor acaba, diye endişe duymalarına sebep olmak, tavsiye edilen bir acelecilik değildir. Koşmadan camiye gelip cemaate telaşsız yetişmeye çalışmalıdır. Hadiste bu konuda özellikle ikaz vardır.
"Namaza giderken sükunetle, vakarla gidin; yetiştiğinizi kılın, yetişemediğinizi de kaza edin!.."
uyarısı, bizi telaştan uzak, sakince yürümeye davet etmektedir. Bu bakımdan camiye giderken ya da cami içinde (niyete fırsat vermeyecek şekilde) telaşla safa koşmak pek uygun bulunmamıştır. "Sekinet ve vakar üzere gidin namaza" demiştir Efendimiz (asm).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Peygamberimizin, başka bir şehir değil de İstanbul'un fethini müjdelemesinin zahiri sebep ve hikmeti nedir?
- Peygamberimiz bir konuda farklı fetvalar varsa o konuyu birde kalbinize danışın demiş midir?
- Namaz kılarken cinler ve melekler cemaat olur mu? Bir insana Anne ve Babasıyla konuşmaması için zorla yemin ettirilirse o kişinin yemini yemin sayılır mı?
- Fatır suresi, 5. ayette geçen; "Şeytan sizi Allah'ın rahmetiyle kandırmasın" ifadesini açıklar mısnız?
- "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın..." ayetinde cumanın sadece alışveriş yapanlara farz olduğu iddiasına ne demeliyiz?
- "İnsanlara anladıkları hadisleri söyleyiniz. Allah ile Peygamber'in yalanlanmasını ister misiniz?" hadisini nasıl anlamalıyız?
- Tebbet suresinde Ebu leheb için "Ebû Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu." diye ifade edilirken "Ebu Leheb kurusun" denmeyerek "elleri kurusun" denmesinin hikmeti nedir?
- Kur’an’da her şey apaçıkken, neden Kur’an’ı anlamak için tefsir kitapları okunur?
- "Onlardan ölen hiçbirine ebediyen namaz kılma.” ayetinde geçen "ebed" kelimesi, sonsuz anlamına gelmediği gibi, cennetin de sonsuz olmayacağı söylenebilir mi?
- "Peygamberimiz bir şeyi sürekli yaparsa, o şey farz kılınır." ifadesini açıklar mısınız?