İlk katil kimdir?

Tarih: 19.03.2025 - 13:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İşlenen bütün cinayetlerden ilk öldürülen insan Habil'in, abisi olan Kabil'e de bir pay olacak deniyor. Bu konuyu açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, hadis-i şeriflerden öğrendiğimize göre ilk katil, Hz. Âdem (as)'ın ilk oğlu Kabil, ilk maktul de küçük kardeşi Habil'dir.

İbni Mes’ûd (ra)den rivayet edildiğine göre, Peygamber (asm) şöyle buyurdu:

« ليس مِنْ نفْسٍ تُقْتَلُ ظُلماً إِلاَّ كَانَ عَلَى ابنِ آدمَ الأوَّلِ كِفْلٌ مِنْ دمِهَا لأَنَّهُ كَان أَوَّل مَنْ سَنَّ الْقَتْلَ »

"Haksız olarak öldürülen her kişinin kanından bir pay, Âdem’in ilk oğluna ayrılır. Çünkü o, insan öldürme çığırını ilk başlatan kişidir." (Buhârî, Cenâiz 33, Enbiyâ 1, Diyât 2, İ’tisâm 15; Müslim, Kasâme 27).

Hz. Âdem (as)ın ilk oğlu Kâbil’dir. O, küçük kardeşi Hâbil’i haksız yere öldürmüştü. Bu olay, yeryüzünde ilk kan dökme hadisesidir. Bazı rivayetlerde bu cinayetin evlenme yüzünden işlendiği belirtilir.

Kâbil, işlediği bu haksız cinayetle kötü bir çığır açmış ve günahkâr olmuştu. Bu kötü çığırda yürüyen herkesin günahından bir hisse Kâbil’e ayrılır. Bu konudaki başka bir hadiste (bk. Müslim, Zekât 69) ifade edildiği gibi, cinayet işleyenlerin günahından da bir şey noksanlaşmaz.

Haksız yere bir cana kıymak, İslam nazarında en büyük suç ve günahlardan sayılır. Peygamberimiz (asm),

“Kıyamet gününde insanlar arasında ilk görülecek dava, kanlarla ilgili olacaktır.” (bk. Buhârî, Diyât 1)

buyurur. Bu hadis, sebepsiz yere ve haksız olarak bir insanın hayatına son vermenin en büyük günahların başında geldiğini gösterir. Kıyamet gününde ilk önce cani ve katillerin hesaba çekilmesinin sebebi de budur.

Burada, “Kimse kimsenin günahını yüklenmez.” (bk. Fâtır, 35/18) ayetiyle bu hadisin aykırı düşmesi söz konusu değildir. Ayet “suçun şahsiliği” prensibini ifade etmektedir. Hadis ise, suça azmettirme, tahrik ve teşvik etmenin vebalini ortaya koymaktadır. Bu iki husus bugünkü hukukta da ayrı iki durum olarak değerlendirilmektedir.

Özetle;

- Bir hayra veya bir şerre vesile olmak, mükâfat veya cezaya ortaklığı da beraberinde getirir.

- İnsanlık tarihinde haksız yere ilk kan dökme hadisesi, Hz. Âdem (as)’ın çocukları arasında vuku bulmuştur. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., H. No: 174)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun