İbni Sina'nın dediği "Ruhsal Hayal Gücü" nedir?
"Ruhsal bir hayal gücü vardır bu güç hastalıkları oluşturabileceği gibi var olan hastalıkları da ortadan kaldırabilir. Beden ruhsal hayal gücünün emirlerine itaat etmek zorundadır."
- Bunu diyen İbni Sina ne demek istiyor açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
İbni Sina Türkçe’ye de çevrilmiş bulunan "el-İşarat ve’t-Tenbihat" adlı kitabının olağanüstü hallerle ilgili son kısmında, konu hakkında bilgi vermektedir.
İbni Sina’ya göre tasavvuf yolunda irade gücü belli riyazetlerle olgunlaştırılıp, güçlü bir hale getirilirse, insan, bedeni ve çevresi üzerinde etkili olabilmektedir. Bu durum ise tabiat olayları üzerinde ya da hastalıkların iyileştirilmesi bağlamında ariflere ait anlatılarda görülmektedir.
İnsan nefsinin bedeni üzerindeki işlemi, irade adı verilen ruhani kuvvet ile olmaktadır. Yine nefiste bir inanç yer ettiğinde, bu duyulara da egemen olmaktadır.
Buna göre sıradan bir olay olarak bir cambaz, düşmeyeceğine olan inançla havada asılı ip üzerinde yürümektedir. Diğer insanlar ise, bu inanca sahip olmadıkları için bunu başaramamaktadırlar. Yine bunun gibi, ateş üzerinde yürüyenlerin bu husustaki inançları, onların hemen yanmasına engel olmaktadır.
İbni Sina bu örneklerden hareketle, evliyalar ve peygamberlerin keramet ve mucizelerinin imkanını rasyonel bir şekilde temellendirmektedir. İradesi beden organlarının sınırlılığından kurtulmuş nefislerin, diğer şeyler üzerine nüfuz edici bir tesire sahip olacaklarını belirtmektedir:
“Bazı nefisler için, etkisi bedenlerine geçen bir meleke olmasını uzak görme! Bunlar, güçleri nedeniyle âdeta alemin bir tür nefsi gibi olurlar. Ve de bedende tesir ettikleri gibi, aynı zamanda saydığım (alemdeki) hepsinin ilkesiyle de tesir ederler.”
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bilgi nedir, kaynakları nelerdir?
- İsmimizin ebced değeri ile ismimize bakan Allah'ın ismini bulma diye bir şey var mıdır?
- Dini açıdan kötü olan bir kitabı almak-satmak caiz mi?
- İbn Sina'ya atfedilen düşüncelerin kaynakları nelerdir?
- İslam Toplumu ve Medeniyet: Batıya Yüzlerce Yıllık Üstadlık Eden Dahi
- İstimna / mastürbasyon, kendi kendine tatminin dini hükmü, zararları, kurtulma yolları hakkında bilgi verir misiniz?
- Felsefenin Kur'an ile barışık olan kısmı hangi felsefî akımlardır?
- DARWİNİZM
- Anselmus ve Descartesin Tanrı argümanları Allah’ın varlığına delil gösterilebilir mi?
- Bilgisayar ve çocuk üzerindeki olumsuz etkileri?