Hz. Harun nasıl vefat etmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Hârûn’un vefatıyla ilgili olarak İslâmî kaynaklarda çeşitli rivayetler vardır.
Bunlara göre Allah Hz. Mûsâ’ya, “Hârûn’un ruhunu kabzedeceğim, onu şu dağa getir.” diye vahyeder. Bunun üzerine Mûsâ ile Hârûn o dağa giderler. Dağa vardıklarında orada benzeri görülmemiş bir ağaçla bir ev ve üzerinde yataklar bulunan bir sedir bulurlar. Hârûn burada yatmak istediğini söyleyince Hz. Mûsâ “Yat ve uyu.” der. Hârûn’un isteği üzerine kendisi de yatar, ardından Hârûn’un ruhu kabzedilince ev ve yatak semaya yükseltilir.
Hz. Mûsâ İsrâiloğullarının yanına döndüğünde, kavmi Hârûn’u göremeyince onu Mûsâ’nın öldürdüğünü iddia ederler. Fakat Mûsâ’nın iki rek‘at namaz kılıp Allah’a dua etmesi üzerine Hârûn’un üzerinde vefat ettiği yatak semadan iner ve böylece İsrâiloğulları gerçeği görüp kabul ederler (Sa‘lebî, s. 187-188).
Başka bir rivayete göre ise, kavminin ithamı üzerine Hz. Mûsâ onları Hârûn’un kabrine götürür ve Hârûn’a seslenir. Hârûn başından toprakları silkeleyerek kabrinden kalkar. Hz. Mûsâ’nın, “Seni ben mi öldürdüm?” sorusuna “Hayır!..” cevabını verince Mûsâ ona, “Yatağına geri dön.” der, Hârûn da tekrar ölüm uykusuna yatar (Taberî, I, 434).
(bk. Ömer Faruk Harman, TDV İslam Ansiklopedisi, Harun mad.)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hz. Harun'ın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an-ı Kerim de büyü ile ilgili ayetler hangi surelerde yer almaktadır?
- Hz. Meryem'in babası Kur'an'da İmran olarak geçiyor. Batılılar ise Joachim diyor. Bu iki isim arasında bir bağlantı var mıdır?
- Mühr-i Süleyman'ı takmak caiz midir?
- Peygamberimiz, Kur'an’ı ayda bir kere hatim etmezsen çöpe at, demiş midir?
- Tarık bin Ziyad kimdir?
- Ebû Mûsâ el-Eş’arî (r.a.)
- Aldığımız nefes ile ilgili ayet var mı?
- Neden Mescid-i Haram deniyor?
- Miraç gecesi namaz elli vakitten beş vakite mi indirilmiştir? Peygamber Efendimiz ile Hz. Musa arasında geçen konuşma doğru mudur? Bu konuşmanın Hz. Musa ile olmasının hikmeti nedir?
- Yahudilerin dini ve sosyal açıdan fayda ve zararları neler olmuştur?