Herkesin bayramı farklı mı?
Değerli kardeşimiz,
Ramazan ve Kurban bayramları, Allah Teâlâ’nın kullarına ödül günleri olduğu, Sevgili Peygamberimiz (asm) o günleri bayram ilan ettiği, İslam tarihi boyunca bu bayramlar yapıldığı için ve bu bakımdan “Bayram herkesin, hepimizin ortak bayramıdır.” diyebiliriz.
Sıra anlamlandırmaya, sebeplendirmeye ve yaşamaya gelince bu bakımlardan ortak grupları da kastederek “Herkesin ayrı bir bayramı vardır.” denebilir.
Şöyle aşağıdan yukarı gibi yürümeyi denersek:
1. Oh, oruç bitti, helal hazların oruçluya yasak olan kapıları açıldı, yiyelim içelim, yatalım kalkalım… diyenler varsa; onlar bu hürriyetin bayramını yaparlar.
2. Allah Teâlâ “Oruç benim içindir, karşılığını da ben vereceğim.” buyuruyor bir kutsî hadiste: Bu müjdeli habere sevinip, “Ramazan orucu bitti, sıra Allah’ın kim bilir nasıl ve nice olan ödülüne geldi, o vadettiğine göre verecektir.” deyip ödül alma sevinci ile bayram yapanlar.
3. “Nefsin arzuları kulun başına beladır (imtihandır), iman ve iradeyi güçlendiremezsek bu arzular bizi günaha da sokabilir, bu mübarek ayda günün uzunca bir bölümünde nefsin arzularına, Allah rızası için karşı koyma eğitimi / temrini yaptık, bunda muvaffak da olduk, diğer aylara göre daha çok ibadet yaptık, daha ziyade Kuran’la beraber olduk, bundan sonra nefsin arzularına karşı iman ve irademiz daha güçlü çok şükür.” deyip bu şükrün bayramını yapanlar.
4. İnsan iki kaynaktan haz alacak fıtratta yaratılmıştır: Maddi, manevi.
Sıradan insanlar yeme, içme, cinsel ilişki, maddi kazanç, teknolojik aletlere sahip olup kullanma… gibi maddi kaynaklardan haz alır, mutlu olurlar.
Sanatkârlar, sanat eserlerini geçekleştirmek veya başkalarına ait olanları görmek, okumak, dinlemek, yaşamaktan haz alır, mutlu olurlar.
Allah sevgisine, Peygamber aşkı ve örnekliği ile ulaşmaya meftun olanlar bunu elde etmenin yollarına düşerler; yolda oldukları sürece, aç susuz da kalsalar, eziyet de çekseler haz duyarlar, mutlu olurlar. Bu yolun yolcuları, kendilerini vuslattan alıkoyan veya erteleten şeyleri sevmezler, bu, hayat bile olsa “Ya Rabbi, uzatma hasretimi, mahpusluğumu.” diye ona iltica eder, niyaz da bulunurlar.
Eşiyle beraber olurken veya ağzına aldığı bir hurmayı çiğnerken Efendimizin (asm) cihada çağırdığını duyunca bunları yarıda bırakarak şehadete koşan sahabiler işte bu yolculardandır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ramazan-ı Şerif Özel Dosyası
- Oruçluyken mastürbasyon (istimna) yapmak kaza mı gerektirir kefaret mi?
- Oruç neden farz kılınmıştır, hikmetleri nelerdir?
- Verilmemiş fitreler sonradan verilir mi?
- Ramazan ayında oruç mazeretsiz terkedildiğinde cezası var mıdır?
- Ramazanda özürsüz oruç tutmamak günah mı?
- Ramazan ve Kurban Bayramı kaç gündür?
- Birer disiplin insanı haline gelebilmemiz için Ramazan ayının ne gibi katkıları olabilir? Ramazan-ı Şerif bizde ne türlü alışkanlıklar hasıl etmelidir?
- Hoş Geldin Ramazan-ı Şerif
- Oruç nefsi dizginler