Sağlık sorun olmadan dişler yaptırılabilir mi?

Tarih: 25.12.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Herhangi bir sağlık sorunumuz olamamasına rağmen, dişlerimizi yaptırmak haram mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda iki ayrı durum vardır:

Biri, diş dolgu ve kaplamasına "tabib-i hâzık" dediğimiz, dindar ve selâhiyetli bir doktorun gerek görmesi... Şayet böyle bir doktor bunun ihtiyaç olduğunu ifade etmişse bu tedavi yapılır, gusle engel olmadığı gibi israf da olmaz.

Bir de böyle bir doktor, ihtiyaç olarak görmemiş buna gerek olduğunu ifade etmemiş, fakat süs ve zinet olarak taktırmak istemiş, sırf gösteriş arzusundan yaptırmış olabilir. İhtiyaç ve tedavi maksadı olmaksızın yapılan kaplamalar dini açıdan caiz değilse de çıkarma imkânı olmadığından alınan gusül geçerlidir...

İlave bilgi için tıklayınız:

Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

monorose

siteyi yeni keşfettim keşke daha önce rastlasaymışım Allah hepinizden razı olsun.herşey mükemmel

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sevdegüll

bilgileriniz için teşekkürler.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hyes70

Siteyi ben de yeni keşfettim. Epeyce birşeyler de öğrendim. Devam edeceğim. ...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
AhmesNasih

Şaban ayında geçmişte tutmadığımız ramazan oruçları yerine kaza orucu tutarken, bu orucu bilerek bozmuşsak, bunun için kefaret gerekir mi? Eğer gerekirse bunu ard arda 60 gün içinde mi tutmak gerekir? Yoksa uygun olduğumuz günlerde 2'şer, 3'er gün olarak ya da tek tek tutarak bu kefaret orucunu tutabilir miyiz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Cevap 1:

Ramazan Ayı dışında tutulan, kaza, keffaret, nafile, adak gibi oruçların bilerek bozulması sadece bir gün kazayı gerektirir. Keffaret gerektiren oruç ise sadece Ramazan ayında tutulan orucu bozmaktan kaynaklanır.

Cevap 2:

Orucu Bozup Hem Kazâ Hem de Keffareti Gerektiren Haller Nelerdir?

Cevap 3:

Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve keffâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz. Keffaret orucu için oruç tutacağını bilmek ve sahura kalkmak niyet sayılacağından bu niyeti hergün dille teleffuz etmek şart değildir.
Keffaret orucu nasıl tutulur? Birden fazla oruç bozan kimseye kaç defa keffaret gerekir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
şeymabaliktutan735

Allah sizden binlerce kez razı olsun yazdığınız her şey karşılığında cennette bir yer alırsınız inşallah... Siteyi yeni keşfettim ama süper bence işiniz zor ve sevaplı ben sizlerin çok yorulduğunu düşünüyorum bu yüzden bence herkes gerektiğinden fazla soru sormasın çünkü buda kul hakkına girip sizler akşama kadar orada ter döküyorsunuz ben yeni üye oldum ama sadece 1 soru sordum çünkü sitedeki sorular yeterde artar bence ..... Buradan kendi adıma size milyon kez saygı ve tebriklerimi sunarım ... Allah yar ve yardımcınız olsun ..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun