"Her gün yüz defa salavat getiren, münafıklıktan ve cehennem ateşinden uzaklaşır ve kıyamette şehitlerle beraber olur." hadisi sahih midir?
Değerli kardeşimiz,
Sorudaki şekliyle kaynaklarda bir rivayete rastlayamadık. Bazı İnternet-web sitelerinde bu hadisin kaynağı Taberanî olarak verilmiştir. Ancak, Taberanî’nin üç mu'cemi başta olmak üzere alt-yedi eserini tetkik ettik, bütün araştırmalarımıza rağmen Taberanî’de de böyle bir hadis rivayetine rastlayamadık.
Günahların silinmesi noktasında benzer bir rivayet şöyledir:
“Kim bana bir defa salavat getirirse, bütün günahları affolunur.”(bk. Aclûnî, 2/257)
Alimler bu rivayetin uydurma olduğunu söylemişler.
Salavatın önemini belirten sahih hadislerle iktifa edelim. Bu gibi zayıf rivayetlerle de amel edip daha fazla salavat getirmenin zararı yoktur ve faydası da vardır. Tek zararı, başka amellere ihtiyaç duymayacak şekilde bu salavat ile şehitler mertebesine çıkacağını düşünüp takvayı elden bırakmaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Elhamdü lillahi kable külli ehad, vel hamdü lillahi ba’de külli ehad, elhamdü lillahi alâ külli hâl." duasını açıklar mısınız?
- "Her kim vesile makamına çıkmayı..." hadisini açıklar mısınız?
- "Eşhedü en lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh ilâhen vâhiden.." diye başlayan duayı on defa okuyanın kırk milyon sevap alacağı rivayeti sahih midir?
- Abdestli olarak vefat edenin cenazesine Cebrail de katılır mı?
- "Karnı tok bir şekilde koltuğuna kurulmuş olan bazı kimselerin ‘Bize Kur’an yeter…' diyeceği zamanlar yakındır." hadisi sahih midir?
- "Sübhanallah demek mizan kefesinin yarısını, elhamdülillah ise tamamını doldurur. Tekbir getirmek gökle yer arasını doldurur." hadisi sahih midir; açıklar mısınız?
- "Allah bu ümmeti, hata, unutma ve cebirle yaptığı işlerden ve istemeden kalbe gelen çirkin şeylerden hesaba çekmeyecektir." hadisini nasıl anlamalıyız?
- Kâfire, kadınlara mahsus bir kokuyu sürünen erkeğe ve yemek veya uyumak istediğinde abdest almayan cünüp kimseye rahmet melekleri yaklaşmaz, anlamına gelen bir hadis var mıdır?
- Oruç borcu olanlar Ramazan orucunu tutamazlar mı?
- En çok salavat getirene ahirette en çok huri verilecektir, sözü hadis midir?