Hazreti Ebu Bekir’i ağlatan nedir?

Tarih: 11.12.2016 - 09:42 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hazreti Ebu Bekir (ra), halifeliği döneminde kendisine bir bardak soğuk su verilir, birkaç yudum içip iftar eder ve ardından gözlerinden damla düşer,.
- Böyle bir rivayet var mı, varsa sahih mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soruda başı verilen rivayetin tamamı şöyledir:

“Hazreti Ebu Bekir’e, halifeliği döneminde bir bardak soğuk su verilir. Birkaç yudum içip iftar eder ve ardından gözlerinden damla damla yaş dökmeye başlar. Öyle hıçkırarak ağlar ki, etrafındakileri de ağlatır.

Bir müddet sonra, dostları “Seni bu derece ağlatan nedir?” diye sorarlar.

Şöyle cevap verir:

“Bir gün Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) önündeki bir şeyi eliyle iter gibi yapıyor ve 'Benden uzak dur, benden uzak dur!' diyordu.

Sordum: “Ya Rasûlallah! Birini uzaklaştırmaya çalışıyorsunuz, ama ben kimseyi göremiyorum?!.”

Buyurdular ki:

“Dünya, içindeki bütün debdebesiyle karşımda temessül etti ve bana kendisini kabul ettirmek istedi; ben de ona 'Benden uzak dur!' dedim. Bunun üzerine o, çekip giderken, 'Vallahi sen benden kurtulsan da senden sonrakiler elimden kurtulamayacaklar. Kendimi sana kabul ettiremedim, ama sonrakiler peşimden koşacaklar.' dedi.”

İşte, bu bir bardak soğuk su ile dünya bana kendini kabul ettirmiş olur mu diye endişe ettim ve onun için ağladım.” (bk. Bezzar, Müsned, 1/106, 196; Hakim, Müstedrek, 4/344; Beyhaki Şuab, 7/343)

Hakim, bu rivayetin senedinin sahih olduğunu söylemiştir. (bk. Hakim, a.y)

İslam her şeyde olduğu gibi, yeme, içme, giyim gibi konularda da dengeli bir yaşamı ve orta yolu tavsiye eder.

Allah’ın maddi ve manevi bütün nimetlerinin kadrini bilip onlara şükürle mukabele etmek gerekir.

Şükrün esası da “insana bahşedilen duygu, düşünce, azalar ve organlarımızı yaratılış gayeleri istikametinde kullanmak” şeklinde tarif edilir.

Bu yönüyle, inanan insan, bir taraftan saçıp savurmaktan uzak kalmalı, diğer yandan da, asla cimri olmamalı; israftan kaçınmalıdır. Ancak hak yolunda infakta bulunmaya gelince, can atmalı ve kendilerine bahşedilen bütün nimetleri Hakk’ın rızasına ulaşmak için birer vesile olarak kullanmalıdır.

Kur’an-ı Kerim, işte bu orta yola ve müstakim çizgiye şöyle tarif eder:

“Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma ki herkes tarafından ayıplanan, kaybettiklerine hasret çeken bir hale düşmeyesin.” (İsrâ, 17/29)

“Rahman’ın o has kulları, harcamalarında ne israf eder, ne de eli sıkı davranırlar; bu ikisinin arasında bir denge tuttururlar.” (Furkan, 25/67)

İlave bilgi için tıklayınız:

"Dünya ve âhiret iki kuma gibidir, birini ne kadar hoşnut edersen ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun