Hadislere inanmamak bize ne kaybettirir?

Tarih: 08.06.2015 - 03:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Akla mantığa sığmayan ama güvenilir kabul edilen hadisler var:
"Hz. Muhammed'in emriyle çıkıp, etrafta öldürmedik köpek bırakmazdık".
"Hz. Muhammed 9 yaşındakiyle zifafa girdi".
“Savaş sırasında bir kadınla beraber oldu"
"Dulla evlenen birine şöyle sordu: Bakireyle oynaşmak daha iyi değil midir?"
- Daha say say bitiremem. Ben bunlarla kafamı dine karşı bulandıracağıma inanmamak istiyorum, ama inanmazsam ne kaybederim?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Asr-ı saadetten on beş asır sonra bile, bugün bir mahallede insanlara zarar veren köpeklerin “itlafı”, devletin resmi emriyle gerçekleşebiliyor. İlgili hadisin vürud sebebinin de böyle bir zarardan dolayı olması ihtimali çok kuvvetlidir. İnsanlara saldıran hayvanlara fırsat vermek insanlığa karşı bir suçtur.

- Âişe Vâlidemiz, dokuz yaşında iken evlenmiş olsa bile, o günkü toplum telakkilerine göre bu çok tabii ve doğal olmakla birlikte, hadiseye daha genel bakıldığında onun, on yedi veya on sekiz yaşlarında iken "Müminlerin Annesi" hüviyetini kazandığı anlaşılmaktadır.

- Savaş sırasında bir kadınla beraber olmasıyla ilgili sitemizde geniş bilgi verilmiştir. Hz. Peygamber (asm)'in kendine aldığı ve evlendiği bir kadının ortada bırakılması düşünülebilir mi? Kendine eş olarak aldığı bir kadını çadırına almaktan daha uygun bir durum var mı? Kaldı ki, onu çadırına alması, onunla hemen gerdeğe girdiği anlamın ada gelmez. Bu konudaki farklı hadis rivayetlerin değerlendirilmesi de sitemizde görülebilir.

Bununla beraber, farzımuhal olarak diyelim ki, Hz. Peygamber (asm) bu yeni eşiyle savaş esnasında birlikte oldu. Bunu bahane ederek Hz. Peygamber (asm)'in yüzlerce ayet ve mucizelerle sabit olan peygamberliğine gölge düşürmeye çalışan kimsede zerre kadar akıl olabilir mi?

Akıl sahiplerine düşen şey, Hz. Peygamber (asm)'in peygamberliğini delillerle kabul ettikten sonra, aklına sığmayan bazı konularda “Allah ve Resulü daha iyi bilir. Benim aklım buna ermez. Fakat peygamber ne yaptıysa doğrudur.” demektir. Bu imanın bir gereğidir.

- Evlenen bir kimseye “Bekâr bir kadınla evlenmen daha iyidir!..” demenin ne gibi bir mahzuru vardır. Herkes böyle bir şeyi arzu etmiyor mu?

Bununla beraber, Hz. Peygamber (asm) daha yirmi beş yaşında iken kendisinden on beş yaş büyük ve dul bir kadın olan Hz. Hatice ile evlenmesi ortada iken, onun bir arkadaşına -hangi makamda söylediğini bilmediğimiz- bu sözünden dolayı, sanki işi-gücü güzel ve bekar kadınlarla evlenmekmiş, gibi bir zırvaya imza atmak, iman şuuruyla bağdaşmaz.

- İslam/Ehl-i sünnet alimlerinin ittifakıyla sahih hadisleri toptan inkâr etmek dini bir risk taşımaktadır. Sahih olduğuna inandığı bir hadisi aklına sığıştıramadığı için inkâr etmek de büyük dini tehlike arzeder. Çünkü bu durumda o kişinin Hz. Peygamberi (asm) beğenmemesi söz konusu olur.

- Herhangi bir hadis rivayetine ilmi delillerle sahih olmadığına kanaat getiren bir kimsenin, böyle bir hadis rivayetini kabul etmemesinde bir sakınca yoktur.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Hadislerde geçen "Tüm köpeklerin öldürülmesi" olayını anlamakta...
Hz. Ayşe / Aişe validemiz, Peygamber Efendimiz ile evlendiğinde ...
Peygamberimizin, Safiyye annemizle olan evliliğinin insani ...
Peygamberimizin bakire kadınla evlenmeyi tavsiye eden hadisi ...
Sahih veya hasen hadisi inkar etmek haram mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun