Güzel düşündüğümde neden kötü şeyler oluyor?
- Güzel düşünen güzel görürmüş ama ben her güzel düşündüğümde kötü şeyler oluyor.
- Kötü düşüncelerim başıma gelmesin diye dua ediyorum kötü düşüncelerim başıma geliyor, acaba burada bir hayır mı var?
Değerli kardeşimiz,
Güzel görmek demek, insanın başına gelen olaylara veya karşılaştığı durumlara, yaşadığı hayata mümkün olduğu kadar ön yargısız bakması demektir.
Mesela, yolda karşılaştığımız bir arkadaşımız, bir tanıdık veya bir akraba bize selam vermediyse veya mesaj gönderdiğimiz birisi cevabı geciktirdiyse vb. bunu hemen kötüye yorumlamamak demektir. "Muhtemelen görmedi veya yoğundu" vb. diyerek, gerçeğini öğrenmek demektir.
Ayrıca güzel görmek demek, aynı zamanda hayata olumlu anlam vermek, başımıza gelen sıkıntı ve musibetlerin kader ve hikmet cihetine bakıp teselli bulmak demektir.
Bu şekilde güzel düşünen güzel görür, güzel gören de güzel düşünür. Olayları güzel yorumladığı için de huzurlu olur.
Mesela, insan davranışlarını güzel ve olgunlukla karşıladığı için ikili ilişkilerde daha az sorun yaşar. Örneğin, güzel düşündüğü için daha az stres yaşar, daha az öfkelenir. Bu da beden sağlığını daha iyi korumasına yardım eder.
Güzel düşünmeyi alışkanlık hâline getiren kişi, pozitif bir enerjiye sahip olur. Hayatın ağır yüklerini ve sorunlarını daha az zararla atlatır.
Görüldüğü gibi, güzel düşünmek ve güzel bakmak, elbette bizi daha huzurlu kılabilir, ama önlem almamışsak başımıza gelecek hastalıkları, kazaları önleyemez, çalışmamışsak başarısız olmayı engelleyemez. Araştırmadan incelemeden karar vermişsek, yanlış, yıkıcı sonuçlarla karşılaşmamızı önleyemez.
Kötü şeylerle karşılaşmamak için öncelikle dua yapmanın yanında fiili olarak da gayret göstermemiz gerekir. Çünkü hikmet dünyasında yaşadığımız için Allah’ın koyduğu kurallar herkes için geçerlidir.
Yolda yürürken dikkat etmeyen düşer, herkesin yarıştığı bir yarışmada koşmayan geride kalır, tembellik eden sınıfta kalır, soğuk havada pencereyi açıp uyuyan hasta olur…
Güzel düşünmekle veya sadece dilimizle dua ederek bunları engelleyemeyiz.
Tüm bunların yanında bizim irademiz dışında başımıza gelen sıkıntılara ve kötülüklere de hikmet cihetiyle bakmamız lazımdır. Kimisi bizim hayat dersi almamız içindir, kimisi imtihanımızdır, sabreder ve tevekkül edersek manevi makamımızın yükselmesi içindir, olgunlaşmamızla sonuçlanır, kimisi de olumsuz gibi görünse de aslında bizim hayrımıza olan şeylerdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsanlar cennette kaç yaşında olacaklardır?
- Kulak hırsızlığı yapan cinlerin taşlanması ve cinlerin mahiyeti hakkında bilgi verir misiniz? Bu konuda Saffat suresi 8-10. ayetleri açıklar mısınız?
- Tevekkül nasıl olmalıdır? İslam'da tevekkülün sınırları nelerdir?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
- Basiretim mi bağlandı?
- Zinanın aile kurumuna zarar vermesi nasıl temellendirilmektedir?
- Allah, hikmeti istediğine verir. Bakara Suresi 269. ayetini açıklar mısınız?
- FÂTIR SÛRESİ
- Güzel konuşmanın tehlikesi... diye başlayan söz hadis midir?
- Cinler şeytanları görebilirler mi?