Gusülde kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor. Bundan nasıl kurtulabilirim?
Değerli kardeşimiz,
Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur.
Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.
Bir insan, abdest uzvunu yıkayıp yıkamadığından devamlı şüpheye düşüyorsa, hiç vesveseye meydan vermeden o uzvunu yıkadığını kabul ederek namaza durmalıdır.
Geniş bilgi için tıklayınız
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Aynı işle görevli birden fazla memurun, mesai günlerini paylaşmaları ve o gün çalışmayanın işyerine gelmemesi, helal olur mu?
- Abdesti bozan hususlar guslü de bozar mı?
- Gusül Ne Demektir?
- Gusül İle İlgili Mes`eleler:
- Gusül Abdestinde Besmele ve Niyet Şart mıdır?
- "Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." anlamında bir hadis var mıdır? Sadece gusül abdesti ile namaz kılınabilir mi? Peygamber Efendimiz (asv) gusülden sonra abdest almış mıdır?
- Bayanların muayyen günlerinde, yani adet döneminde / hayızlı iken saçlarını boyatması caiz mi?
- Gusül
- Gusülde kuru yer kalmışsa yeniden gusül almak gerekir mi? Gusül abdesti ile boy abdesti arasında bir fark var mıdır, niyet ederken hangisine niyet etmeliyiz?
- Gusül abdesti alırken namaz abdesti almak...