Güneş sisteminde kaç tane gezegen var?
Dinimizce, içinde bulunduğumuz sistemimizde gezegen sayısı hakkında bilgi verildiği söyleniyor. Hatta duyumlarım on iki adet olduğudur; açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Bu konuda Bediüzzaman Hazretleri güneş sisteminde on iki gezegen olduğunu ifade etmektedir.
"ABD'li uzay bilimciler, yerkürenin yaklaşık 150 ışık yılı uzaklığında iki yeni gezegen keşfettiklerini açıkladılar. San Francisco Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, keşfedilen gezegenlerin, Güneş'e benzer iki yıldızın çevresindeki bir yörüngede Jüpiter büyüklüğünde oldukları belirtildi. Geoffrey Marcy ve Paul Butler'ın ekiplerinin keşfettiği 2 gezegenle birlikte, 1995 yılından bu yana, Güneş Sistemi'nde keşfedilen gezegen sayısı 12'ye yükseldi. Bu gezegenlerin 9'u Marcy ile Butler tarafından bulundu. Bugüne kadar tespit edildiği açıklanan diğer gezegenler gibi, son iki gezegen de fizikî olarak görülmedi. Hawai'deki Mauna Kea'da yerleşik iki keck teles-kobu ile 430 kadar yıldız gözlemlenirken, sözkonusu iki gezegenin varlığı, etrafında dolaştıkları yıldızlar üzerindeki tesirleri sayesinde keşfedildi. Bu arada, Nature dergisinde yer alan bir uzay çalışması, birbirine yakın yörüngede olan, Boğa takım yıldızlarına yaklaşık iki yıldızın çevresinde, bir gezegen sisteminin oluştuğunu ortaya çıkardı. Meksikalı Luis Rodri-guez başkanlığındaki milletlerarası bir ekip tarafından yapılan araştırmaya öre, bu tür yıldız çiftlerinin çevresinde, düşünüldüğünden daha sık bir şekilde gezegenler oluşuyor ve güneş Sistemi'nde daha fazla gezegen bulunduğunu doğruluyor. Güneş'in aksine, gezegenlerin çoğunun, yalnız başına değil, İki, hatta üçlü gruplar halinde bulunduğu bildiriliyor."
Bu haberi gözden geçirdikten sonra geriye dönüp bir de 1928'lerde yazılan Risale-i Nur Külliyatı'na bakacak olursak, aynı hakikatle karşı karşıya geliriz. Mesela 33. Söz'ün 21. Penceresi'nde şu ifadeler var:
"Evet, Manzu-me-İ Şemsiye (Güneş Sistemi) denilen küremizle beraber 12 seyyare..."
"Manzume-i Şemsiye'nin, yani Şems'in me'mumları ve meyveleri olan 12 seyyarenin acaibini ilm-i muhit-i İlahi'ye havale..."
Yine Lem'alar'ın sonundaki Münacat bölümünde de şöyle diyor:
"12 seyyareden hiçbir seyyare yıldız yoktur ki..."
Bediüzzaman, bu gerçeği neye göre tespit etmiş olabilir, dîye düşünecek olursak, biz onun eserlerinde pek çok ilmî keşif ve kerametlerine şahidiz. Zaman zaman bazılarını aktarmaya çalıştık. Bu da öyledir. Ayrıca bunun kaynağı da yine Kur'an-ı Kerim'dir. Çünkü bir ayette Güneş, ay ve on bir gezegenle ilgili şöyle bir temsil var:
"Bir vakit Yusuf, babasına (Yakup Peygamber), 'Babacığım, ben rüyamda on bir yıldızla Güneş ve Ay'ı gördüm. Gördüm ki, onlar bana secde ediyorlardı.' dedi." (Yusuf, 12/4)
Yusuf Kıssası'nın sonunda şöyle buyuruluyor:
"Vakta ki Yusuf'un yanına (ailesi) vardılar, (Yusuf) annesini ve babasını kucakladı, onlan yanına aldı ve 'Buyurun. Mısır'a inşaallah emniyet içinde girin' dedi. Anne-babasını taht üzerine çıkardı. Anne-babası ve on bir kardeşi, kendisi için secde ettiler (kendisine kavuştukları için şükür secdesine kapandılar). Yusuf dedi ki 'Ey babacığım! işte bu, önceden gördüğüm rüyanın tabiridir.' " (Yusuf, 12/99-100)
Rüyadaki Ay ve Güneş'in Yusuf Peygamberin anne-babası olduklarını anlıyoruz. Bunlar, bir asıldan bir topluluk, bir sistem mânasını hatıra getirmekte... Yusuf Aleyhisselam ile beraber 12 kardeş, 12 yıldız dernek olduğuna göre, Güneş sistemi'nde 12 gezegenin bulunduğuna kuvvetli bir işaret var, demektir...
Bakalım söylediklerinden, tahakkuk eden daha neler olacak. İnşallah ömrümüz varsa görürüz...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Yusuf'un rüyasında kendine secde ettiğini gördüğü on bir yıldızın isimleri nelerdir?
- Hz. Yusuf’un on bir erkek kardeşi, anne ve babası kendisine secde ederken, tek kız kardeşi neden ayrı tutulmuş olabilir?
- Karadelik, Akdelik, Mecerra yahut, Şemsü'ş-Şumus hakkında Kur'an'da ve hadislerde bilgi var mıdır?
- Kur'an'da bir ayette önce yer sonra gök yaratıldı deniyor; ama başka bir ayette önce gök sonra yer diyor, nasıl anlamalıyız? Kainatın altı günde değil sekiz günde yaratıldığı iddiasına ne dersiniz?
- Kıyamet günü yıldızların sadece ışıkları mı söner?
- Yüce Allah, "Burçları olan göğe andolsun ki..." (Hicr Suresi, 15/16; Furkan Suresi, 25/61) diye buyurur. Bu ayetin bildiğimiz burçlardan bahsettiği mi anlaşılmalıdır? Gökadalar nedir?
- Yüce Allah, "Burçları olan göğe andolsun ki..." (Hicr, 15/16; Furkan, 25/61) diye buyurur. Bu ayetin bildiğimiz burçlardan bahsettiği mi anlaşılmalıdır?
- UFO'lar (uzaylılar) hakkında bilgi verir misiniz?
- Gök yerin üzerine düşer mi?
- Yer ve Gök Bitişikken Nasıl Ayrıldı?
Yorumlar
bir sorum daha olacak bu ayette 11 yıldızı kimileri 11 gezegen olarak tasvirliyor ki bana da ilk bakışta böyle geldi..Şu an ay zaten Dünya'nın uydusu diğeri manzume-i şemsiye...Bir arkadaşımla 11-12 tartışması yaşıyoruz da...
Verdiğimiz cevapta hem Dinimizin ve hem de Bilim adamlarının açıklamalarının örtüşen vaziyetini anlatmaya çalıştık. Ay ise, gezegen değil uydudur. Ay'ı sayacak olsak o zaman sair gezegenlere bağlı olan uyduları da saymak icab eder. Şu anda bizim bildiğimiz ve kabul ettiğimiz: Güneş etrafında 12 adet gezegen olduğudur. Bediüzzaman Said Nursi hazretleri de bu konuda 12 gezegenden bahsetmektedir.