Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?
Değerli kardeşimiz,
Kur’an’da yer alan “kimse başkasının günahını yüklenmez” manasına gelen kaide, İslam’ın açık bir prensibidir. Hiç kimse -durup dururken- başkasının suçuna ortak olmaz, başkasının günahını yüklenmez.
Hadiste ise, insanların doğrudan olmasa da dolaylı olarak bir suçun işlenmesine sebebiyet verdiği takdirde, o da o suçu işleyenin suçuna ortak olduğu gerçeğine vurgu yapılmıştır. Çünkü, “es-sebebu kel-fail = sebep olan yapan gibidir” kaidesi gereğince, hayra sebep olan ona ortak olur, şerre sebep olan da ona ortak olur.
Demek ki, hadiste söz konusu olan husus, kişinin başkasının günahını yüklenmesi değil, sebebiyet verdiği için dolaylı olarak işlediği bir suçun cezasını çekmesidir. Nitekim bir hadis-i şerifte -meal olarak- şu ifadelere yer verilmiştir:
“Bir kimse İslâm'da güzel bir çığır açar da kendisinden sonra onunla amel edilirse, o kimseye bu çığırla amel edenlerin ecri kadar sevab yazılır. Amel edenlerin ecirlerinden de bir şey eksilmez. Ve her kim İslâm'da kötü bir çığır açar da kendinden sonra onunla amel olunursa, o kimsenin aleyhine -bu çığırla amel edenlerin günahı kadar- günah yazılır. Amel edenlerin günahlarından da bir şey eksilmez.” (Müslim, İlim, 15).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah zamandan münezzeh olduğu hâlde, “Rabbinin katında bir gün, saydıklarınızdan bin yıl gibidir.” mealindeki ayeti nasıl izah edersiniz? Kur'an ayetlerinde geçen "gün" deyimi hangi anlamlara gelmektedir?
- Biz, iman eden kişinin mutlu olacaklarını söylüyoruz. Dinini yaşayan bir Hristiyan, bizim sahip olduğumuz mutluluğa sahip midir?
- Trading yapana sponsorluk yapmak caiz mi?
- İnsan öldürmeyi Kabil mi icat etmiş oluyor?
- İbadetlerimin sevaplarını bütün ümmete ve geçmiş ümmetteki Müslüman kardeşlerimize bağışlıyorum, ulaşır mı?
- Ankebut suresi 13 ile Necm suresi 38. ayetleri çelişiyor mu?
- AMEL
- Bazı ayetlerde, "Hiçbir günahkâr, başkasının günahını çekmez?" denirken, aksini ifade eden ayetler de vardır?..
- Aynı siyasi, ahlaki, dünyevi görüşe sahip birinin işlediği suç diğerini bağlar mı?
- Suçun şahsiliği esastır, sözü ne anlama gelir?