Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?

Tarih: 30.08.2011 - 03:42 | Güncelleme:

Soru Detayı
"Haksız yere öldürülen hiçbir kimse yoktur ki, onun kanından Âdem'in ilk oğluna bir pay ayrılmasın. Çünkü cinayeti âdet edenlerin ilki odur." (Buhârî, Cenâİz 33; Müsned, 1/383, 430, 433) - Bu hadis ile Kur'an'daki "Kimse başkasının günahını yüklenmez." anlamındaki ayeti nasıl anlamalıyız? - Hadisin manası ile ayetin manası ters değil mi? - Bir kişi bir günaha sebep olursa, kendisine de günah olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur’an’da yer alan “kimse başkasının günahını yüklenmez” manasına gelen kaide, İslam’ın açık bir prensibidir. Hiç kimse -durup dururken- başkasının suçuna ortak olmaz, başkasının günahını yüklenmez.

Hadiste ise, insanların doğrudan olmasa da dolaylı olarak bir suçun işlenmesine sebebiyet verdiği takdirde, o da o suçu işleyenin suçuna ortak olduğu gerçeğine vurgu yapılmıştır. Çünkü, “es-sebebu kel-fail = sebep olan yapan gibidir” kaidesi gereğince, hayra sebep olan ona ortak olur, şerre sebep olan da ona ortak olur.

Demek ki, hadiste söz konusu olan husus, kişinin başkasının günahını yüklenmesi değil, sebebiyet verdiği için dolaylı olarak işlediği bir suçun cezasını çekmesidir. Nitekim bir hadis-i şerifte -meal olarak- şu ifadelere yer verilmiştir:

“Bir kimse İslâm'da güzel bir çığır açar da kendisinden sonra onunla amel edilirse, o kimseye bu çığırla amel edenlerin ecri kadar sevab yazılır. Amel edenlerin ecirlerinden de bir şey eksilmez. Ve her kim İslâm'da kötü bir çığır açar da kendinden sonra onunla amel olunursa, o kimsenin aley­hine -bu çığırla amel edenlerin günahı kadar- günah yazılır. Amel edenlerin günahlarından da bir şey eksilmez.” (Müslim, İlim, 15).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun