Görünmeyen necaset nedir?

Tarih: 13.11.2017 - 01:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nasıl bulaşır?
- Bulaştığı şeylere göre nasıl temizlenir?
- Detaylı bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Necasetler kuruduğu zaman, görünen ve görünmeyen diye ikiye ayrılır:

Görünen (aynî necaset): Dışkı ve kan gibi kuruduktan sonra gözle görünen necasettir. Görünen necasetin temizlenmesi, bir defa da olsa (sahih olana göre) kendisinin giderilmesi ile olur. Çünkü necaset cirim olarak bir yeri kaplamıştır. Giderilmesi ile de necaset ortadan kalkar.

Aynî olmayan, görünmeyen: Sidik, köpek salyası gibi kuruduktan sonra görünmeyen necasettir. Yani kendisi görme duyusu ile müşahede edilemeyendir. Temizlenmesi ise yıkayanın, temizliğine kanaati gelinceye kadar yıkaması ile olur. Vesveseli bir kimse için bunun miktarı üç kere yıkamaktır. Çünkü tekrarlama necasetin çıkması için zorunludur. Giderildiğine kani olmazsa, muteber olan, zann-i galibidir.

Özetle, görülemeyen bir pisliğin bulaşmış olduğu eşya, bir kap içine konarak üç kez yıkanır ve her defasında sıkılmakla temiz olur. Sıkmak, yıkayıcının kuvvetine göre olur. Son sıkmada, hiç su damlamayacak şekilde sıkmak gerekir.

Böylece hem yıkanan şey; hem yıkayıcının eli, hem de kullanılan kap temizlenmiş olur.

Pis olan bir şeyi su ile yıkamak konusunda akar su, durgun su ile kap içinde yıkamak veya kap içinde yıkamamak bakımından bir fark yoktur. Yeter ki su berrak bir duruma gelsin. Bu yıkamada sıcak su veya sabun gibi temizleyici maddelerin kullanılması şart değildir, güçlük olmadığı zaman bunların kullanılması tercih edilir.

Keçe ve benzeri, sıkılmaları mümkün olmayan pis eşyalar kap içinde üç defa yıkanır ve her yıkayışta pis eşyanın suyu süzülür ve damlaları kesilinceye kadar bırakılmış olursa, temizlenmiş sayılır. Fazla kurutulması gerekmez.

Böyle bir eşya akarsu içine bırakılırsa veya üzerine sular dökülerek yıkanırsa, onda pislik izi kalmayınca temiz olur. Ayrıca sıkılıp kurutulmasına ve tekrar tekrar suya sokulmasına gerek yoktur.

Görülmeyen bir pislik, bedenin veya çamaşırın hangi tarafına dokunmuş olduğu bilinmez yahut unutulmuş olursa, o bedenin veya çamaşırın bir tarafı yıkanınca, sahih olan görüşe göre, her tarafı temizlenmiş sayılır.

Fakat bedenin veya çamaşırın tümünü yıkamak daha uygun düşer.

İlave bilgi için tıklayınız:

NECÂSET.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun