Vücudumuza veya elbisemize hafif pislik veya ağır pislik değince kaç kere yıkamak lazım?
Değerli kardeşimiz,
Görülen; dışkı ve kan gibi gözle görülen ve aynî varlığı olan pisliklerdir. Bunlar bir defa da olsa kendisinin yok edilmesi ile temizlenmiş olur.
Görülmeyen pislik ise sidik gibi kuruduktan sonra varlığı gözle görülemeyen pisliktir. Temizlenmesi yıkayanın temizlendiğine kanaat getirinceye kadar yıkaması ile olur. Vesveseli kimse için yıkama sayısı üçtür. Zahiru'r-rivayeye göre her defasında sıkmak da gerekir. Çünkü pisliği çıkaracak olan sıkmadır.
Su ile temizlemenin şekli:
1. Necâset, sidik, köpek salyasının eseri gibi görünmeyen nitelikte ise, temizlendiğine kanaat getirinceye kadar yıkanır. Bu da üç defadır. Delil şu hadislerdir:
"Sizden birinizin kabına köpek ağzını soksa, onu üç defa yıkasın." Başka bazı rivayetlerde "yedi defa yıkasın" ifadesi vardır. (Buhârî, Vüdû', 33; Müslim, Tahâre, 89, 91, 92, 93; Ahmed b. Hanbel, II/314, 427).
"Sizden biriniz uykusundan uyandığında, kaba sokmadan önce elini üç defa yıkasın." (Buhârî, Vüdû', 26; Mâlik, Muvatta', Tahâre, 9; Ahmed b. Hanbel, II/465).
Köpeklerin ağzını sokmasından dolayı yedi defa yıkama emri, İslâm'ın ilk dönemlerinde zorunlu olmadıkça evde köpek beslemeyi sınırlamak amacına yönelik idi.
2. Necâset, kan ve dışkı gibi gözle görülen çeşitten ise, bunların temizliği bir defa da olsa pisliğin kendisini gidermekle olur. Ancak, yıkanmasına rağmen renk ve koku gibi giderilmesi güç bir eseri kalırsa, bu zarar vermez. Tercih edilen görüşe göre su saf bir hal alıncaya kadar yıkanır.
Nitekim Havle binti Yesâr dedi ki:
"Ey Allah'ın Resulü! Benim bir tek elbisem var ve onda hayız oluyorum." Hz. Peygamber (asm) buyurdu ki: "Temizlendiğin zaman kan bulunan yeri yıka ve onunla namaz kıl." Havle dedi ki: "Ya Resulullah! izi kalırsa?" Buyurdu ki: "Su sana yeter, kanın eseri ise zarar vermez." (Ahmed b. Hanbel, II/364, 380; eş-Şevkânî, Neylül-Evtâr, I, 40).
İçine sabun, toprak, deterjan gibi maddeler karışmış olan sular, karışım az olduğu takdirde temizleyicidir. Abdest ve gusülde kullanılan sular temizdir, fakat temizleyici değildir. Bunlara "musta'mel (kullanılmış) sular" denir. Bunlarla pislik temizlenebilir, fakat abdest, ya da gusül abdesti alınamaz. Ancak içine pislik karışan veya kendisiyle pislik yıkanan kullanılmış sular temiz olmaktan çıkar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Elma, salatalık gibi katı yiyecek maddeleri necasetten temizlerken üç defa mı yıkamak gerekir?..
- Halıya bulaşan necaset namaza mani midir? Sadece necasetin olduğu yerde mi namaz kılınmaz, yoksa odanın tamamın da mı? Bezle silinirse temizlenir mi?
- NECÂSET
- Necesetin bulaştığı yeri bir kere yıkamak yeterli mi?
- SU İLE TEMİZLEMENİN ŞEKLİ
- GÖRÜLEN VE GÖRÜLMEYEN PİSLİKLER
- NECÂSET (PİSLİK)
- Evde, bahçede köpek beslemek namaza mani olur mu; köpek elbisemize sürtünürse, o elbiseyle namaz kılınabilir mi? İçinde köpek olan eve melek neden girmez?
- Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre, necasetin yıkanmasında sayı şartı var mıdır?
- Pislikleri temizleme yolları nelerdir?