Gençlerin, evlenmeden kırk gün önce yeme ve içmelerine dikkat etmeleri daha iyi olur, şeklinde bir rivayet var mıdır? Damadın geline süt ikram etmesi sünnet midir?

Tarih: 23.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kaynaklarda böyle bir bilgiye rastlayamadık. Ancak, kesretten kinaye olan kırk sayısı hadislerde de hayli kullanılmıştır. Bu sebeple, böyle bir tedbir, doğacak çocuğun temiz karakterli bir şekilde doğmasına katkı sağlayacak bir perhiz olarak da düşünülebilir.

Kalıtım prensibi çerçevesinde bakıldığında, haramla karışık yiyeceklerin kırk günde vücuttan tamamen atılıp gitmesinin, yerine genleri temiz olan yiyeceklerin helal ve de besleyici özellikte olmasının çocuk üzerinde müspet katkısı olabilir.

Bugün tıp ilmi, annelerin doğru veya yanlış beslenmelerinin, çocuk üzerinde olumlu veya olumsuz katkı sağladığını kabul etmektedir.

Bir Müslümanın, bu takvayı sadece evleneceği zamana özel olarak bırakmayıp, bütün hayatı boyunca kural olarak kabul etmesi ve ona uygun bir hayat tarzı sürdürmesi gerekir. Böylece bu dünya hayatı sona erip, ahirete doğarken sağlam ve temiz karakterli olacaktır.

Sütle ilgili konuya gelince:

Yezid b. Seken’in kızı Esma anlatıyor:

"Hz. Peygamber’in  (a.s.m) Hz. Aişe (ra) ile evlendiği zifaf gecesinde ben de oradaydım. Hz. Peygamber (a.s.m) içeri girdiğinde Aişe (ra)’nin yanına gidip oturdu. Kendisine bir kap süt getirildi, biraz içti, gerisini de Aişe (ra)’ye uzattı, fakat o utancından başını aşağıya eğip sütü almadı. Ben Resulüllah (asv)’ın elinden sütü alması konusunda uyardım. Bunun üzerine sütü alıp içti. Hz. Peygamber (a.s.m) ona  geri kalan sütü bana vermesini söyledi. Ben “Ya Resulallah, sütü alıp için elinizle bana verin!” dedim; öyle yaptı ve ben de geri kalan sütü içtim.” (Müsned, 6/458).

Buna göre damadın geline bir şey ikram etmesinin müstehab olduğu söylenebilir. Ancak bu hadisten, ille de zifaf gecesinde süt içmenin bir sünnet olduğunu söyleyemeyiz. Şayet süt değil de başka bir yiyecek veya içecek hediye edilmiş olsaydı, o gecenin manzarasında o söz konusu olacaktı.

Süt, Allah’ın en büyük bir nimetidir. Bazı yörelerde -şayet varsa- damadın geline veya gelinin damada ilk gecede ikramda bulunması, özellikle süt ikramında bulunması, insanlar tarafından geleceklerinin güzelliği, dostluğu adına, bereket ve hayır için bir ikram sayılabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Takva nedir; müttaki kime denir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun