Geç yatmak günah mı?
Değerli kardeşimiz,
- Yatsı, vitir ve sabah namazı gibi farz veya vacip bir namazın kazaya kalmasına neden olacaksa günah olur. Yoksa günah olmaz.
Bu tür sakıncalara neden olabilir endişesiyle, Hz. Peygamber Efendimiz (asm) yatsıdan önce uyumayı, ondan sonra da konuşmayı (oturup sohbet etmeyi) hoş karşılamaz, mekruh sayardı." (Buhari, Mevakit 13-20; Müslim, Mesacid 218-225)
- Buradaki yasak, haram değil mekruhtur. Bilhassa geç saatlere kadar faydasız, lüzumsuz ve gereksiz dünya sohbetlerini yapmanın bazı sakıncaları vardır. Öncelikle faydasız olduğu için sevabı yoktur. Geç yattığı için uykuda kalıp teheccüd namazını kılamayacağı gibi sabah namazını da kaçırabilir. (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 2/73; Nevevi, Şerhu Müslim, 6/51)
Demek ki, asıl olan yatsı namazı ile sabah namazı arasında uykusunu alacak, teheccüde ve özellikle de sabah namazına uyanmaya engel olmayacak kadar bir zamanı uykuya ayırmaktır. Sağlık açısından da gerekli olan budur.
Özetle, bir Müslüman ibadetlerini aksatmazsa ve sağlık açısından da bir sıkıntı olmazsa, geç yatmak günah olmaz.
Unutmamak gerekir ki, yatsı namazını kıldıktan sonra gecenin yeterli bir zamanını uykuya ayırmak, vitir ve teheccüd namazına rahat kalkmak için erken yatmak ve sabah namazı vaktinin girmesiyle uyanmak sünnettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Ömer yatsı namazını erteleyenlere beddua etmiş midir?
- Teheccüd namazının vakti ne zaman başlar, yatsıdan hemen sonra kılınır mı? Veya yatsı namazını geceye bırakıp teheccüdü onun arkasından kılmak olur mu?
- Peygamber Efendimiz ashabına, yatsı namazından sonra sohbet etmeyip uyumalarını mı söylemiştir?
- Bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirip çok geç yatıyorum. Dinimizce geç yatmanın hükmü nedir?
- Vitir namazı hakkında bilgi verir misiniz?
- Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir?
- Teheccüd Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?
- Yatsı namazından önce uyumayı ve yatsı namazından sonra konuşmayı yasaklayan bir hadis var mıdır?
- Teheccüd namazı ne zaman ve nasıl kılınır; nasıl niyet edilir?
- YATSI NAMAZI