Firavun, Allah'a inanıyor muydu?
- Çünkü Mesnevii Şerif okurken şu sözü gördüm ama bir türlü anlayamadım. "Firavun yine kendi kendine “Ne şaşılacak şey! Ben bütün gece “Ey Rabbimiz” diye yalvarmıyor muyum? Yalnızken mütevazi bir hale geliyor, düzeliyorum. Neden Mûsâ’ya karşı öyle oluyorum?"
Değerli kardeşimiz,
- Kur’an’ın açık ifadesiyle, Firavun kâfir bir kimse idi ve kâfir olarak öldü / suda boğuldu.
“Böylece o (Firavun) ve orduları, haksız yere ülkede büyüklük tasladılar ve huzurumuza dönüp hesap vermeyeceklerini zannettiler. Biz de kendisini de ordularını da yakalarından tuttuğumuz gibi denize fırlatıverdik. İşte bak, zalimlerin sonunun ne olduğunu gör. Onları, insanları ateşe çağıran önderler yaptık. Bu dünyada halkı çalıştırıp desteklerini sağlasalar da, kıyamet günü en ufak bir yardım bile görmeyeceklerdir. Bu dünyada arkalarına bir lânet taktık, kendilerine lânet yağdırılıyor. Kıyamette, o büyük duruşma gününde ise, en çok nefret edilenlerden olacaklardır.” (Kasas, 28/39-42)
mealindeki ayette bu geçek açıkça bildirilmiştir.
- Mevlana’ya göre, nefse uymaktan kaynaklanan kişisel hesaplaşma / intikam duygusu, hırslar veya ihtiraslar insanı yanlışa itebilir. İşte, Mevlâna buna soruda geçen örneği vererek bir ders ve ibret alınmasını istemiştir. (Mesnevî, 1/197, B, 2460-2461)
Nitekim, Mevlâna, büyüklük taslama, hırs ve kıskançlık huylarının kişileri ne büyük yanlışlara sevk ettiğine işaretle, "eğer bu kötü huylar olmasaydı, o zaman her Firavun bir İmrân oğlu Musa olurdu" diyerek buna dikkat çeker. (bk. Mevlânâ, Rubâiler, Çev. Nuri Gençosman, M.E.B. Yay. İstanbul, 1974, 2/330, R. 1590)
- Mevlana’nın bu ifadeleri, kaynaklarda geçen bazı menkıbelerden esinlendiğini göstermektedir. Konuya bir akide olarak bakılmadığı için bir ibret dersi, kıssadan hisse alınsın diye bu gibi ifadelere yer verilmiştir.
“Fezail-i âmalde zayıf hadislerle amel edilebileceği.” hususu İslam alimleri arasında makbul bir kuraldır. Bunun gibi fezail-i âmal ile alakalı zayıf menkıbelerden istifade ederek insanlar iyiye yönlendirmek de caiz olmalıdır. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bu asırda ayet, sahih hadisler ve sağlam menkıbeler dururken zayıf olanlara fazla iltifat etmemek gerekir. Çünkü her zamanın bir hükmü var. Bu zamanın revaçta olan önemli özelliği akıl ve fikirdir. Bunları tedirgin edecek menkıbe ve misallerden uzak durmak gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?
- Dünyanın ıssız bir köşesinde yaşayan ve İslâm dininden habersiz olan bir insan, âhirette nasıl sorumlu tutulabilir?
- Firavunun hasta olmaması, sıkıntı çekmemesi doğru mudur? Doğru ise hikmeti nedir? Firavun Cenab-ı Hakk'a; "Bana sıkıntı vermediğinden saptım" diyebilir?
- ŞUNU YAPARSAM YADA YAPMAZSAM ALLAH CANIMI KAFİR OLARAK ALSIN DİYE BİR YEMİNİN HÜKMÜ NEDİR.
- Bir insan yanlış, sapık düşüncelerinden kurtulmak için ne yapmalıdır?