Evlilik yürümüyorsa, kadın boşanmak isteyebilir mi?

Tarih: 11.04.2023 - 20:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hadislerde kadının boşanması
- Kadınlar dinimize göre hakime başvurarak boşanma talebinde bulunabilir. Bir tane hadis var çok detaylı hatırlamıyorum ama bir kadın Peygamber Efendimize gidiyor ve eşinden ayrılmak istediğini söylüyor, sabret diyor sonra ikinciye gidiyor yine sabret diyor üçüncü defada da artık küfre düşeceğinden korktuğunu söyleyince aldığı bahçeyi (mehri) iade etmesini söyleyip boşuyor onları.
- Ama burada Peygamber Efendimiz kocaya kabul edip etmediğini sormadan boşuyorsa, muhalaa yoluyla boşanmayla ilgili neden fıkıh kitaplarında karşılıklı anlaşma gerekli diye yazıyor?
- Başka bir olayda da bir kadın sanırım Hz. Ömer’e boşanma talebiyle gidiyor ve geceyi kötü pis bir yerde geçir diyor kadın da sabahına hiç bu kadar rahat bir gece geçirmemiştim deyince Hz. Ömer onları boşuyor.
- Hatta sırf kocasını çirkin bulduğu için bile boşanma talebiyle Peygamber Efendimize giden kadın var bunun da hadisi vardı.
- O zaman kadının evliliğini yürütemeyecek duruma gelmesi halinde boşanmak istemesi makul bir sebep olmaz mı? Bu anlatılanlar kanıt değil midir?
- Özetle, erkek her durumda boşanabiliyor bildiğim kadarıyla ama kadının boşanma hakkı erkeğin boşanma hakkı gibi midir, yani kadın eşini çirkin görürse ya da fakir görürse boş verebilir mi ya da kadının ihtiyacını erkek karşılayamıyorsa cinsel olarak sınırları nelerdir?
- Bu sorularıma ayrıntısı ile yanıt verirseniz sevinirim, iyi günler.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

Katolikler boşanmayı haram kılmışlar, bundan sayısız problem ortaya çıkmış, fiilen boşanmışlar ama resmen evli kalmışlardır.

İnsanoğlunun cinsel arzusu (şehveti) sağlam bir iman ve irade ile kontrol altına alınmazsa doymak bilmez. Bir karı veya koca ile yaşayan kimse bundan bıkar, bir başkasına göz diker ve hemen boşama ve boşanma yolunu seçer.

İşte bu olmasın diye sebepsiz boşama ve boşanmalar makbul (Allah’ın hoşnut olduğu) bir eylem olmamıştır.

Makul ve meşru sebep bulunduğunda ise hem koca boşama hakkını kullanabilir hem de kadın hulu (muhâla’a) ve/veya hakemler ve mahkeme yoluyla boşanır; bunda kerahet (mekruhluk) yoktur.

Kocasından memnun olmayan veya birisiyle evlenmek istemeyen kadın, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz tarafından evli kalmaya veya evlenmeye zorlanmamıştır. Rivayetlerin sağlam olanlarını bu çerçevede anlamak gerekir.

Cevap 2:

Boş vermekten maksadınız boşanmak ise ölçü, “kadının evli kalması hâlinde mutlu olamaması, eziyet çeker gibi yaşaması, zarar görmesidir.” Bu durumda bazen zaman ve zemine göre çok kere iyi bir İslami eğitim almamaktan kaynaklanır. Bu yüzden aileyi korumak için hakemler devreye sokulmuştur; bu fayda vermezse boşanır.

Erkeğin boşaması önünde hem boşadığı kadına hem de yeniden evleneceği kadına vereceği mehir engeli vardır, kadının böyle bir engeli olmadığı için araya hakemler sokulmuştur.

Cevap 3:

Cinsel yetersizlik ve uyumsuzluk da boşama ve boşanmanın meşru sebebi olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun