Eşlerin birbirine lanet okuması zarar verir mi?

Tarih: 30.12.2013 - 10:11 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Zamanında bir rivayet işitmiştim, hatırladığım kadarıyla şöyleydi: Adamın biri devesine lanet okuyor ve bunu gören Efendimiz (a.s.m) şöyle buyuruyor: 

"O deveyi salıver, çünkü artık ondan sana hayır gelmez."

Yani adam deveye lanet okuduğu için Efendimiz (a.s.m) artık o deveden hayır gelmeyeceğini söylüyor. Şimdi asıl mesele:

- Eşim sinirli olduğu bir anda bana "Lanet olsun evlendiğimiz güne." diye lanet okudu ve boşanmak istediğini söyledi. Daha sonra aynı gece gönlünü almaya çalıştım ve barıştık. Bu olaydan sonra sürekli eşimin bana lanet okuması geliyor aklıma ve başta bahsettiğim rivayet ışığında, artık ondan bana bir hayır gelir mi gelmez mi bunu düşünüyorum. Hatta eşim gösterdiği aşırı tepkiden dolayı pişman ve hep gönlümü almaya çalışıyor, ama ben bu davranışı sonucu lanet meselesinden dolayı bir türlü ısınamıyorum ve eskisi gibi sevgi ve muhabbet gösteremiyorum. Çocuk istediği zaman da ettiği lanetten dolayı çocuğumuz hayırlı bir evlat olmaz endişesi ile çocuk isteğini de kesin bir şekilde reddediyorum.

- Bana ne tavsiye edersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Deve konusunda Efendimiz (asm)'in o tavrı, hayvanlara karşı da saygılı olmaya, onların bize Allah’ın birer nimeti olduğunu düşünmeye, lüzumsuz yere, “Allah’ın rahmetinden uzak olmak” anlamına gelen lanet okumanın, hayvanların Allah tarafından verilen büyük birer nimet olma yönleriyle bağdaşmadığına dikkat çekmeye yönelik bir irşattır. Yoksa, devesine her lanet okuyan kimsenin o deveyi terk etmesinin dinen zorunlu olduğu anlamına gelmez. 

- Kur’an’da “mülaane” denilen lanetleşmenin bir kural olarak ortaya konması, insanlar arasında olabilecek “özel kazif-kişinin eşine zina isnat etmesi” gibi önemli bir meseleyi çözüme kavuşturmaya yönelik bir hükümdür. 

- Şahitlerin bulunmadığı bir davada son çare olarak, bile bile yalan yere yemin etmenin büyük bir günah olduğuna inanan ve Allah’ın gazabına iman eden müminlerin bu konudaki hassasiyetleri nazara alınarak bu hüküm ön görülmüştür.

İlgili ayetlerin meali şöyledir:

“Kendi eşlerini zina etmekle suçlayıp da buna dair kendileri dışında şahit bulamayan kocalar, kendilerinin doğru söylediklerine dair ayrı ayrı dört kere Allah adına yemin eder, şahitlik eder, beşinci kere ise, yalancı olması halinde, Allah’ın lânetinin kendi üzerine gelmesini isterler. Hanımının ise, kocasının bu suçlamasında yalancı olduğuna dair ayrı ayrı dört kere Allah adına yemin ve şahitlik etmesi, beşincide ise kocasının doğru söylemesi halinde, Allah’ın gazabının kendi üzerine çökmesini dilemesi, kendisinden cezayı kaldırır.” (Nur, 24/3-9)

Bu karşılıklı lanetleşme, dünyada çözülmesi gereken ve başka bir çıkış yolu bulunmayan bir davada, caydırıcı bir adalet ölçüsü olarak ortaya konulmuştur.

Bu sebeple, Kur’an’daki bu hükmün, eşinizin fevri olarak dillendirdiği bir konuyu içine almadığını düşünüyoruz.  

“Lanet olsun” ifadesi insanlar tarafından çokça kullanılan bir kelime olduğu bilinmektedir. Hatta bazen, insanlar gerçek anlamını düşünmeden, sırf içlerindeki kızgınlığı dışa vurmaya yönelik olarak “lanet” okurlar. 

Söz konusu bu lanetin “çocuğa tesir edeceğini” düşünmek büyük bir hatadır. Hiçbir suçu olmayan çocuğun, annesinin veya babasının evliliğe lanet okuması sebebiyle musibete maruz bırakacağını düşünmek, Allah’ın sonsuz rahmet ve hikmetine karşı suizandır. 

Bu nedenle, sırf bunu düşünerek yuvayı yıkmak büyük bir zulümdür. Lüzumsuz yere hem dünyada hem de ahirette huzursuzluğa yol açacak bir hareketten uzak durmanızı tavsiye ederiz. 

Kaldı ki, bu yaptığından pişman olduktan sonra Allah onu affeder. Sizin de affetmeniz en isabetli yoldur. Sevgi ve saygınızı esirgememenizi diliyoruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun