Eşimin babası yirmi yedi yıl önce vefat etmiş, analığı da yirmi yıl önce hakkını alıp koca evinden ayrılmış; eşim üvey annesine bakmakla yükümlü müdür?

Tarih: 14.02.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Üvey oğul veya kız, üvey annelerine edep, saygı, ziyaret ve yardımlaşma bakımından öz anne gibi muamele etmelidir. Ancak babalarının sağlığında bu çocuklar üvey annelerine, sadece babalarının bu kadına muhtaç olması durumunda nafaka vermekle yükümlü tutulabilirler. Babalarının muhtaç oluşu ya hastalığı, kötürümlüğü gibi kendi işlerini görememek yüzünden, ya da kendini zinadan korumak için olabilir. Eğer babasının bu kadına ihtiyacı yoksa, zengin oğlu üvey anneye nafaka vermeye zorlanamaz. Bu duruma göre, babası öldükten sonra artık üvey anneye babanın ihtiyacı söz konusu olmadığı için, üvey çocukların ona nafaka verme zorunluluğu bulunmaz. (İbnü'l-Hümâm, Fethu'l-Kadîr, III, 349).

Burada üvey annenin desteksiz kalacağı düşünülmemelidir. Böyle bir kadının kendi öz çocukları varsa elbette bu görev onlara düşer. Çocukları yoksa, kocası ölünce mehir ve miras hakkı olacaktır. Bunlar kadın için önemli mal varlığıdır. Ayrıca kendi anne, baba, kardeş vb. nesep hısımları nafaka hukuku bakımından devreye girer.

İslâm'da bütün bu aile için yardımlaşmalar, nafaka ve miras hükümleri, tarafları tatmin edecek ölçüler içinde çözümlenmiştir (bk. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslâm Hukuku, İstanbul 1983, 294-334).

İlave bilgi için tıklayınız:

ÜVEY ANNE

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun