Anne veya babadan üvey çocuklara miras kalır mı?
Değerli kardeşimiz,
Babanın her iki hanımından da dünyaya gelen çocuklara miras verilmesi gerekir. Ancak evlendiği hanım dul ise ve eski eşinden çocukları varsa, bunlara üvey evlat denir bunlara miras düşmez. Fakat kişinin kendisinden olan çocukların hepsi öz evlattır ve mirastan pay almalıdırlar.
İkinci hanımın malının mirasa dönüşmesi konusu ise; adamın birinci hanımından olan çocuklar ikinci hanımın üvey evlatlarıdır. Bu sebepten kadın öldüğünde yalnızca kendisinden olan çocuklara miras kalır. İkinci hanımın malından adamın birinci hanımından olan çocuklarına miras düşmez.
Öz olan çocuklara miras düşer, üvey çocuklar mirastan pay alamaz.
Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri cereyan etmez. Çünkü nafaka veya miras ya evlilik akdi ya da nesep hısımı olmakla hak olarak ortaya çıkar. Önceki evlilikten doğan bir çocukla, annesinin sonradan evlendiği ikinci koca arasında ise bir aile yuvası içinde yaşama zarûreti, bayram ve cemiyetler dolayısıyla ziyaretleşme gibi âdâb-ı muâşeret ve insanî yardımlaşmalar dışında kan hısımlığı ile ortaya çıkan malî haklar söz konusu olmaz. Böyle bir çocuk belki kendi öz annesiyle ilgilenmesi gerektiği zamanlârda, dolaylı yoldan üvey babası ile de ilgilenmesi İslâm ahlâkının gereğidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- MİRAS.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- ÜVEY EVLAT
- ANA-BABA VE DİĞER USULÜN GEÇİM MASRAFLARI
- Kadının çalışması ve mirasdan yarı pay alması konularını açıklar mısınız? Neden miras eşit olarak bölünmüyor?..
- ÜVEY ANNE
- HISIMLARIN NAFAKASINDA ZAMAN AŞIMI
- Mirastan kadına az mı veriliyor, niçin?
- Ölen bir kişinin müzik eşliğinde defnedilmesinin hükmü nedir?
- NAFAKA
- Kadının kendi malı ve parası olamaz mı?
- Babasının evine kaçan ve boşanan kadına nafaka, tazminat ve mehir düşer mi?