Erkeklerin renksiz, kadınların da kokusuz esans kullanması nasıl açıklanabilir?

Tarih: 21.05.2013 - 01:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı hadis-i şeriflerde zikrediliyor: Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayete göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Erkeklerin sürünecekleri kokunun kokusu fark edilir, fakat rengi olmaz. Kadınların kokularının ise rengi olur, fakat kokusu başkaları (yabancı erkekler) tarafından fark edilmez olmalıdır.”
 (Tirmizî, Edeb, 35)
- Koku dediğimiz varlık kokarak algılanır, dağılmayan kokuyu açıklayabilir misiniz?

- Hadiste erkeğin renksiz koku sürünmesini emredilmiş. Sadece renk katan kimyasal karışımlar var ve ben esansçıdan mavi renkte esans aldım içine renk katılıyor, fakat sürünce renk falan yok, sadece şişede. Acaba kokusu farklı mı oluyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bazı alimlerin bildirdiklerine göre, erkekler için tavsiye edilen ve “kokusu fark edilen, fakat rengi olmayan” kokudan maksat gül suyu, misk, amber ve kâfur adındaki kokulardır.

Kadınlar için tavsiye edilen ve “kokusu fark edilmeyen, fakat rengi olan” kokudan maksat da Zaferan (Safran) dır. (bk. Tuhfetu’l-Ahvezî, ilgili hadisin şerhi)

Bazı alimlere göre, kadın için ön görülen “kokusu fark edilmeyen, fakat rengi olan koku, kadın dışarı çıktığı zaman söz konusudur. Şayet evde olursa, kokusu farkedilen kokuyu da sürünebilir, bunda sakınca yoktur. (bk. Tuhfe, a.y)

Bu hadisin geçtiği yerden önceki bölümde, kadının koku sürünmüş olarak dışarı çıkmasını mekruh kılan hadis rivayeti de bu görüşü desteklemektedir.

Bizim bildiğimiz kadarıyla, “gül suyu, misk, amber ve kâfur”un da rengi vardır. Ancak, belli bir maddenin karıştırılmasıyla belki bu renk görülmez olabilir.

Bu hadiste söz konusu olan koku ayırımı, kesin bir çizgiyle yapılan bir sınırlama değildir. Yani erkek mutlak böyle, kadın mutlaka öyle bir koku kollanır manasına gelmez.

Tavsiye edilen şey, erkekler için olan kokunun renkli olmamasıdır. Çünkü renkler bir süstür. Süsleme ise erkeklere yakışmaz. Bu sebeple, onların kullanacağı koku renksiz ve kokusu fazla olmalıdır.

Buna mukabil kadınlarda ise, süslü olan renkler olmalıdır. Bu renkler zaten tesettür gereği dışarıya yansımamaktadır. Sadece kocası ve kendine nikah düşmeyen yakınları görebilir. Ama kokusu güçlü olmamalıdır ki, dışarıya çıktığı zaman kendine nikah düşen erkeklerin dikkatini çekmesin.

O halde, erkek ve kadın aynı kokuyu kullanabilir. Ancak bir koku artık tamamen kadına mahsus bir hâl almışsa, onu kullanmak doğru olmaz. Çünkü bu durumda -yasaklanmış olan- kadına benzemek söz konusu olur. (krş. Munavi, Feyzu’l-Kadir, 4/284)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun