Enerji her yerdedir, ezelidir, gibi bir yaklaşımla, enerjiye Allah, diyen anlayışa ne dersiniz?

Tarih: 09.12.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Enerjinin ezelî olmayıp sonradan yaratıldığı ilmî bir tespittir.

Enerji de diğer maddeler gibi yaratma gücünden yoksundur.

Enerjinin her mekânda bulunması ayrı şeydir. Güneş'in ışığı da kendi sistemindeki gezegenlerin hepsinde, her yerde vardır. Enerjinin, bir mekânda bulunması, onun sonradan yaratıldığının işaretidir. Çünkü ezelî olan varlık, sonradan olan hadis varlıkları mekân edinmez.

Enerjinin değişik maddî şekillere girmesi, onun ezelî olmadığının en açık delilidir. Çünkü, ezelî bir varlık, sonradan olan bir varlığa dönüşmez. Değişkenlik, yaratılmışlığın en açık belgesi olduğunda İslam kelamının, felsefenin ve müspet bilimin ortak görüşüdür.

Allah’ın her yerde hazır, nazır olması demek, zatının varlığıyla değil, ilim ve kudretiyle her yerde hazır ve nazır demektir.

Hz. Peygamber (a.s.m) “Allah vardı, onunla birlikte hiçbir şey yoktu.” (Buhârî, Megâzî, 67, 74) buyurarak Allah’ın yegâne ezelî bir varlık olduğunu vurgulamıştır.

Fikir ve hayalimizde, akıl ve hayalimizde tasavvur ettiğimiz hangi şekil olursa olsun, o kesinlikle Allah değildir. Çünkü, Allah hiçbir şeye benzemez. Oysa bizim tasavvurumuz ne şekilde olursa olsun, mutlaka onda gördüğümüz bir şeye, bir benzetme söz konusudur.

Diğer sorunuza gelince, Güneş ve Güneş'ten binlerce defa daha büyük olan gök cisimlerini bir sapan taşı gibi evirip çeviren Allah’ın, şu veya bu taşı kaldırmasında tereddüt edilir mi? Kur’an’da defalarca “Allah her şeye kadirdir.” mealindeki ifadenin kullanılması bu tür vesveseleri yok etmeye yöneliktir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah, kendisinden büyük bir varlık yaratabilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun