Elfaz-ı küfür söyleyenin cenaze namazı kılınır mı?
- Arkasından dua edilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Sorunuzda sözü edilen kişinin ne tür ifadeler kullandığı ve bunları bilinçli bir şekilde kullanıp kullanmadığı gibi hususlarda bilgi vermediğinizden dolayı, net bir biçimde cevap vermek doğru değildir.
Küfür ve iman kalbe ait şeylerdir. Elfaz-ı küfürden bir söz kullanan kimse, kalben imanı terk etmemişse, sırf bu sözü kullanmaktan dolayı imanı gitmiş olmaz. İmanı gitmeyince, bu kişinin cenaze namazı kılınır, arkasından da dua edilir.
Vefat eden bir Müslümanı yıkamak, kefenlemek, onun için namaz kılıp dua etmek ve bir kabre gömmek Müslümanlar için farz-ı kifayedir.
Müslüman olmadığı bilinen kişinin ise cenaze namazı kılınmaz.
Bununla birlikte Müslüman olup olmadığı hususunda kesinlik olmayan / belirsizlik olan kişi musallaya getirildiğinde cenaze namazı kılınır.
Ayrıca dinden çıkma konusunda şu bilgileri paylaşmakta fayda vardır:
Hz. Peygamber (asm) Efendimizin Allah'tan getirdiği kesin olarak bilinen emirleri ve bunlardan zorunlu olarak çıkan dini hükümleri inkar etme anlamı taşıyan bütün sözleri (elfaz-ı küfür) söylemek, kişinin imandan çıkıp küfre girmesine sebep olur. Ayrıca, Allah'ın emir ve yasaklarını inkar etmek, küçümsemek ve alaya almak ve dini değerlere / mukaddesata sövmek kişiyi küfre sokar.
Ancak alimler, elfaz-ı küfrü kullanan kişinin dinen mükellef olmasını, sarhoşluk ve uyku halinde bulunmamasını, küfür lafzını bir zorlama olmadan isteyerek ve kasten kullanmış olmasını şart koşarlar.
Alimlerin çoğunluğu, söylediği sözün küfre götürdüğünü bilmeyen ve kalben inandığı halde bu sözleri hata veya ikrah sonucu söyleyen kimsenin kafir olmayacağı görüşünde birleşmişlerdir.
Bu sebeple Müslüman olarak bilinen ve küfür üzere öldüğü hakkında kesin kanaate sahip olunmayan insanlar hakkında hüsnüzanda bulunarak cenaze namazlarını kılmak uygun olandır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kafir olur mu?
- Tekfir Meselesi.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Elfaz-ı küfrü / küfür sözleri kullanan bir kimsenin imanı ve nikâhı gider mi?
- Mümini tekfir edene nasıl tepki göstermeliyiz?
- Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kafir olur mu?
- Namazı olmayanın imanı olmaz sözü nasıl anlaşılmalıdır? Kişi namaz kılmazsa küfre mi girmiş olur?
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?