Eğer İsrafil, Mikail, Cebrail ve Hamele-i Arş'ın aralarında ben de bulunsam ve sana dua etsem, gene senin için yazılan kadınla evlenirdin, anlamına gelen hadis sahih midir?
Değerli kardeşimiz,
Bu hadisi İbn Asakir rivayet etmiştir. (bk. Feyzu’l-Kadîr, 5/407; Kenzu’l-ummal, h. No: 501, 1581)
Hadisin sahih olup olmadığı hususunda açık bir değerlendirmeye rastlayamadık. Yalnız bunun manasının sahih olduğunda şüphe yoktur.
Bu husus sadece evlilik için değil, her şey için geçerlidir. Nitekim, bir hadis-i şerifte Efendimiz (a.s.m) şöyle buyurmuştur:
“Allah mahlukları/yaratıkları yaratmadan elli bin sene önce onların kaderini yazdı. Arşı o zaman su üzerindeydi.” (Müslim, Kader, 16)
Bu konu bir kader meselesidir. Kader ise, Allah’ın ilminin bir nevidir. Yani Allah ezelî ilmiyle olmuş, olmakta olan ve olacak olan her şeyi bilmektedir. Hiçbir şey Allah’ın ilmini yanlış saydıracak bir şekilde meydana gelemez. Çünkü bu, Allah’ın -haşa- cahil olması anlamına gelir ki, küfre götüren bir düşünce olması yanında, kâinat çapında yansımaları görülen sonsuz ilmin tezahürleri de bu fikri tekzip etmektedir. Ancak, illim sıfatının -kudret sıfatı gibi- zorlayıcı bir unsur olmadığı, malumata tâbi olduğu gerçeği unutulmamlıdır.
Şu var ki, insan kaderinin nasıl olduğunu bilemediği için, kendi aklını kullanarak arzularını gerçekleştirmeye çalışmak zorundadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Izdırari Kader ile Evlilik ve Rızık İlişkisi...
- Kader konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- "Madem Cenâb-ı Hak ezelî ilmiyle benim ne yapacağımı biliyor, öyleyse benim ne kabahatim var?"
- Bizim ne yapacağımız, kaderimizde yazılmış ise, ne suçumuz var? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslamiyet hak din ise, neden dünyada bu kadar çok inkar eden veya başka dinlerden olanlar var?
- "Hüsün / hüsn" kelimesinin içinde geçtiği kavramları izah eder misiniz?
- "Sonra, o seyyah-ı âlem asırlarda gezerken, Müceddid-i Elf-i Sâni İmam-ı Rabbânî Ahmed-i Farûkînin medresesine rast geldi, girdi, onu dinledi..." Bu cümlede Üstad mecazi mi, yoksa mana aleminde gerçekten mi o medresede bulunmuştur?
- Hudus ve imkan delillerinin tahlili...
- Kendine saygı duymak ne demektir?
- Şems suresi 2. ayette geçen, takip eden Ay, ifadesi hangi anlama geliyor?
- "Hakîmâne icad ve san’atperverâne ibdâ ve ihtiyarkârâne ve alîmâne halk ve inşa ve yirmi cihetle ilim ve hikmet ve iradenin cilvesini gösteren ruhlandırmak ve ihyâ etmek hakikatidir..." buradaki “yirmi cihet” ve "ruhlandırmak hakikatini"n izahı nasıldır?
- MUKADDİR
- Fatiha'dan Huzura Yansıyanlar
- Karım, anne ve babamla görüşmeme kararı aldı; ben de bundan dolayı kayınbaba ve kayınvalidemle görüşmeyeceğim. Dinimizin bu konudaki hükmü nedir?
Yorumlar
insanlar olur olmaz birbirlerine şaka yapmamalı bunun vebali ağır bu gün öğrendim selametle