Eceli belirlenenler kimler?
- Mümin suresi 67. ayette geçen "İçinizden kimi daha önce vefat ettirilir kiminiz de belirlenen süreye ulaşırsınız." ifadesindeki BELİRLENEN SÜRE ile kıyamet günü mü kastedilir ya da bu ifadeden anlayacağımız herkes için belirlenen bir ömür vardır, kimi buna ulaştırılırken kimi daha önce vefat ettirilir şeklinde mi?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
“Sizi toprak, sonra nutfe, sonra alaka aşamalarından geçirerek yaratan odur. Sonra o sizi bir bebek olarak hayat alanına çıkarır; ardından güçlü çağınıza ulaşıncaya, sonra da yaşlılar hâline gelinceye kadar sizi yaşatır; içinizden bazıları bundan önce vefat eder. Sonuçta belli bir vakte kadar yaşamaktasınız. Umulur ki (bunlar üzerine) akıl yorarsınız.” (Mümin, 40/67)
Bu ayette şu noktalara dikkat edilmelidir:
a) İslam âlimlerine göre, ayette yer alan “İçinizden bazıları bundan önce vefat eder” mealindeki cümlenin manası, “yaşlılık çağına gelmeden önce veya düşük olduğu için rahimdeki merhaleleri yaşamadan önce vefat eder” demektir. (bk. Razi, ilgili yer)
b) “Sonuçta (hayatın bu farklı safhalarını geçirmeniz) belli / belirlenmiş bir vakte kadar yaşamanızı sağlamaya yöneliktir” cümlesinde yer alan belirlenmiş vakit, herkesin özel kıyameti olan ölümü manasına geldiği gibi, asıl kıyametin belirlenmiş olan vakti için de geçerlidir. (Razi, Kurtubi, ilgili yer)
c) Taberi’ye göre, “belirlenmiş ecel” ifadesinden maksat, insan hayatı için muvakkat bir vakit, ne öne alınan ne de geriye tehir edilen bir sınır demektir ve her insan için belirlenmiş bir ecel vardır. (bk. Taberi, ilgili yer)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir ayette sağ elinizin malik olduklarınıza avret açılabilir derken diğerinde avret açılamaz diyor, açıklayabilir misiniz?
- Zümer suresi 42. ayeti açıklar mısınız? Sanki bu ayette iki tür ruhtan bahsediliyor. Buna bir açıklama getirebilir misiniz?
- Bir ayette boşamanın yasaklanması, diğer ayette izin verilmesi bir çelişki değil mi?
- KUTSAL KİTAPLARDA İNSANIN YARATILIŞI
- En´am Suresi 2. ayet: "... O'nun nezdinde muayyen bir ecel vardır. Sonra, bir de kalkmış şüphe ediyorsunuz!" Bu ayeti açıklar mısınız?
- İnsanoğlunun ömrünü uzatması mümkün müdür?
- Sahabeler, gök ile yerin birbirinden ayrıldığını tam anlamıyla nasıl yorumlamışlar?
- Kur'an’da olduğu iddia edilen çelişkilere nasıl cevap verilebilir?
- Kuran'da kaderin ve ruhani varlıkların ispatı yapılmış mıdır?
- Enam Suresi 60. ayetinde ifade edilen, geceleyin ölmek gündüzün dirilmek ile ilgili bilgi verir misiniz?