Dua ederken Arapça mı etmeliyiz, kendi dilimizle dua edemez miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Her şeyden önce dua ile namaz arasında açık bir ayırım yapmak gerekir.
Namaz dışındaki duada bir mümin ihtiyaçlarını ve dileklerini Rabbine istediği dilde bildirir. Bu şahsi bir meseledir ve kulun, Halıkı’na kendi ihtiyaçlarını ve arzularını doğrudan doğruya, vasıtasız olarak arz etmesiyle ilgilidir. Duada her insan kendi lisanıyla Rabbine iltica edebilir.
Namaz ise bundan çok farklıdır. Namazda hangi dilden ve ırktan olursa olsun, bütün Müslümanların bir tek vücut olarak birleşmeleri ve Allah’a topluca ibadet etmeleri söz konusudur. Bu ibadette gönüller gibi dillerin de birlik arz etmesi gerekir.
Kaldı ki, ibadetler Allah nasıl emretmişse ve Allah Resulü (asm.) nasıl tarif etmişse öyle yapılacaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Farsça'nın cennet ehlinin lisanı olacağına dair sahih rivayet var mıdır?
- Cinlerde ırk var mıdır? Arap, Türk, Ermeni, vs,..
- Regaip ve Mevlit kandili gecelerinin mübarekiyeti konusunda ayet veya hadis var mıdır?
- İbadetleri faydaları için mi yaparız, yoksa emredildiği için mi? Hükümlerin illet ve hikmet açısından değerlendirilmesi nasıldır?
- "Mümin bir kulumun canını almakta tereddüt ettiğim kadar hiçbir şeyde tereddüt etmiş değilim..." anlamındaki kudsi hadis sahih midir? Rabbimiz tereddüt eder mi? Nasıl açıklanır?
- Kurbanın küçüklüğünde ve büyüklüğünde bir ölçü var mıdır? Kurbanı göz kararı veya canlı olarak tartarak ya da kesildikten sonra etin tartılmasına göre satın almak caiz midir?
- Tevrat'ın tahrif olmadığını iddia edenlere nasıl cevap verilebilir?
- "...Mekke ve çevresinde bulunanları uyarman, şüphe götürmeyen toplanma günü ile uyarman için sana Arapça okunan bir Kitap vahyettik" (Şura, 7) ayetini Peygamberimizin bütün insanlığa gelmesi ve İslamiyetin evrenselliği ile açıklar mısınız?
- "Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum." (Âl-i İmran, 3/36) Bu ayette neden "Kız, erkek gibi değildir." yerine "Erkek, kız gibi değildir." ifadesi yer almıştır?
- Eşek şeytanı görünce anırır, horoz melek görünce öter gibi hadis rivayetleri var mıdır? Varsa, bunları mecazi olarak mı anlamak lazımdır?