Farsça'nın cennet ehlinin lisanı olacağına dair sahih rivayet var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Cennet dilinin Arapça, Farsça veya başka bir lisan olduğuna dair merfu sahih bir hadis rivayetine rastlayamadık.
- Cennet lisanının Arapça olduğuna dair sadece bazı sahabe ve tabiin alimlerinin sözleri vardır. Örneğin, İbn Kesir Şuara:195. ayetini tefsir ederken, İbn Ebi Hatimden naklen “Kıyamet günü(Mahşerde) insanlar Süryanice konuşurlar. Cennete gidenler ise Arapça konuşurlar” demiştir. (bk. İbn Kesir, ilgili yer)
- Keza, İbn Abbas’ın ve İmam Zühri’nin de “Cennet ehlinin dili Arapça olduğunu” söyledikleri bildirilmiştir. (bk. İbn Kayyım, Hadi’l-Ervah, 69. Bab)
- İbn Teymiye de değişik rivayetlere yer vermiş ve sonuç itibariyle ilgili rivayetlerin sahih olmadığını bildirmiştir. (İktizau’s-Sirati’l-müstakim,1/158)
- Bununla beraber, Hanefî fıkıh alimlerinden Haskefî, konuyla ilgili şöyle bir hadisten söz etmektedir.
“Cennet ehlinin lisanı Arapça ve Dürriye olan Farsçadır.” (bk. Dürrü’l-Muhtar, 1/483)
- el-Leknevi, bu rivayetin uydurma olduğunu bildirmiştir (bk.el-asaru’l-merfua,1/17)
- Burada şunu da belirtelim ki, Bediüzzaman hazretleri de bu rivayete işaret etmiştir. O, bu hadisi aktarırken “bir rivayette...” (Mektubat, 29. Mektup, 7. Kısım) demek suretiyle rivayetin zayıflığına işaret etmiştir.
Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, Üstad Bediüzzaman, bidat ehlinin, namazda Kur’an’ın Türkçe mealinin okunmasını teşvik ve terviç etmek maksadıyla, İmam-ı Azam’ın bir fetvasını bahane etmeleri sebebiyle, onlara böyle bir rivayetin var olduğunu söyleyerek ve İmam-ı Azam’ın fetvasının bir çok yönden hususiyet arz ettiğini belirterek dini tahrip edenlere cevap vermiştir.
- Zehebi’ye göre, "Hz. Peygamber’in Arap, Kur'an-ı Kerim’in ve cennet dilinin de Arapça olması sebebiyle Arapların sevilmesini" emreden hadis ve benzeri rivayetler uydurmadır. (Zehebî, Mizânu’l-İtidâl, II/213)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Câhiliye devrinde zina etmiş olan bir maymun topluluğunun olduğuyla ilgili rivayet var mıdır? Varsa bunu nasıl anlamak gerekir?
- Ebced hesabıyla uğraşmak haram mıdır; bu konudaki hadisi nasıl anlamalıyız?
- "Medine'de ölmeye gücü yeten, burada ölsün. Burada ölene şefaatim vacip olur." hadisi sahih midir; nasıl anlamalıyız?
- Dicle'nin ve bazı nehirlerin cennet nehirlerinden olduğu yolunda bir hadis var mıdır? Dünya nehirlerinin cennet nehirlerinden sayılmasının manası nedir?
- Islık çalmak, alkışlamak, sarı ve kırmızı renkli elbiseler giymek günah mıdır?
- Regaip ve Mevlit kandili gecelerinin mübarekiyeti konusunda ayet veya hadis var mıdır?
- Lafız olarak Peygamberimizin ağzından çıkan kaç hadis vardır?
- "Bir tek adam seninle hidâyete gelse, sahra dolusu kırmızı koyun ve keçiden daha hayırlıdır." Bu hadisin kaynağı nedir?
- Bazı kimseler, imam sesli Fatiha okurken cemaatin dinlemesi, imam sessiz okurken cemaatin kendisinin de Fatiha okumasının daha uygun olacağını ifade etmektedir. Bu bilgiler doğru mudur?
- Bir bayanın, kocasının ikinci kez evlenmesini engellemek için, nikahta şart koşması sahih midir? Benim üzerime evlenmeyeceksin diyebilir mi?