"Medine'de ölmeye gücü yeten, burada ölsün. Burada ölene şefaatim vacip olur." hadisi sahih midir; nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
İbn-i Ömer’den (Radıyallâhü ankümâ) rivayet edildiğine göre; Resûlulullah (asm) şöyle buyurdu:
“Kim Medine'de (yerleşip ölünceye kadar orada oturmak suretiyle) ölebilirse yapsın (yâni ölünceye kadar orada ikâmet etsin). Çünkü ben orada ölen kimse için şüphesiz şehâdet ederim (yâni şefaat ederim).” (İbn Mâce, Menasik, 104)
Bir başka rivayette ise, “Çünkü ben orada ölen kimse için şüphesiz şehâdet ederim.” cümlesi yerine; “Çünkü ben orada ölen kimse için şefaat ederim.” cümlesi buyurulmuştur. Tirmizî, bu rivayetin hasen garib olduğunu söylemiştir. (Tirmizi, Menakıb, 68)
Hadisi şerheden alimler, mümin kişiye Medine'de ölmek emri verilmiştir. Halbuki ölmek müminin elinde değil, Allah'ın takdirine bağlıdır. Müminin gücü dışında kalan bu emirden maksad, ölünceye kadar orada ikâmet etmektir. Bu itibarla hadis-i şerif, Medine-i Münevvere’de ikâmet etmeyi teşvik mahiyetindedir, derler. (bk. Tuhfetü’l-ahvezi, ilgili hadisin şerhi)
Resûl-i Ekrem’in (asm) şefaati bütün müslümanlar için geçerlidir. Medine-i Münevvere'de ölen nıü'min için yapılacağı vaad buyurulan şefaat veya şehâdet, özel mahiyette yapılacak şefaat ve şehâdet mânâsını ifâde eder.
Bu hadisi, belli zamanlar ve kişiler için anlamak mümkün olduğu gibi, bütün zamanlar için anlamak da mümkündür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamber Efendimizin, annelerimizden Hz. Sevde'yi boşamak istediği hakkında bilgi verir misiniz?
- Peygamberimiz'in yaşlı hanımlarla evlendiği belirtiliyor. Peygamberimiz'in hanımlarının doğum tarihleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Peygamberimiz'in, Hz. Zeynep ile Hz. Zeyd'in evlenmesi konusunda ve Hz. Ali'nin Hz. Fatıma'dan sonra ikinci bir evlilik yapmaması konusundaki tutumunu değerlendirir misiniz? Burada bir otoriter tutum mu sergilenmiştir?
- Ahzab suresi 52. ayetin de "isterse güzellikleri hoşuna gitsin" deniyor. Peygamberimize evlenme sınırı getirilmemesinde cinsel boyut var mı?
- Ebced hesabıyla uğraşmak haram mıdır; bu konudaki hadisi nasıl anlamalıyız?
- “Her bir insanda üç yüz altmış eklem / kemik / mafsal bulunur." diye bir hadis var mıdır, nasıl anlamlıdır?
- Dicle'nin ve bazı nehirlerin cennet nehirlerinden olduğu yolunda bir hadis var mıdır? Dünya nehirlerinin cennet nehirlerinden sayılmasının manası nedir?
- Eşek şeytanı görünce anırır, horoz melek görünce öter gibi hadis rivayetleri var mıdır? Varsa, bunları mecazi olarak mı anlamak lazımdır?
- Peygamberimiz kızına, ey Fâtıma, seni ben bile kurtaramam, dediği halde, bazı hadislerde şefaatten bahsedilmesi nasıl açıklanabilir?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed’in, buluşmak üzere anlaştıkları bir genci üç gün beklediği bilgisi doğru mudur? Doğru ise üç gün kesintisiz nasıl bekler?