Domuz yağı ihtiva eden E kodları her üründe gösterilmiyor, bunda mesuliyetimiz nedir? Emülgatör içeren bazı gıda maddelerinde domuz yağı ihtiva ettiği belirtiliyor. Özellikle en çok tükkettiğimiz gıdalarda bulunuyor...

Tarih: 07.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlaç veya yiyecek alanların meseleyi bilinçli olarak soruşturması, ilaç yazanların da, alternatifi olmayan haram maddeli ilaçlara alternatif bulma, olanların da alternatifini ve varsa sentetiğini kullanma konularında çok titiz davranması gerekir. Özellikle yurt dışında yaşayan insanımız buna dikkat etmelidir.

Eşyada asıl olan helal olmasıdır. Haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir.

İslam Hukukunda "Eşyada asıl olan helal olmasıdır." diye bir kural vardır. Bir şeyin haram olduğu kesinleşinceye kadar helal kabul edilir. Bu nedenle üzerinde "Domuz yağı ve katkıları yoktur." açıklaması olan gıdaları yemek helaldir.

Beraat-i zimmet asıldır. Yani kişinin suçsuzluğu ve mamülün helalliği esastır. Dolayısıyla kişinin suçlu, mamülün de zararlı ve haram olduğu isbat edilinceye kadar temiz kabul edilir. Buna göre bir mamülün haram olduğu isbat edilmedikçe ve özellikle de domuz yağı bulunmadığı üzerinde yazıyorsa, böyle bir mamülü yemek caizdir. Özellikle güvenilir firmaların mallarını kullanmanın bir mahzuru yoktur.

İlave bilgi için tıklayınız:

E katkı maddelieri?...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun