Değerli taşların huzur verici, hastalıklara iyi gelen etkilerine, dinimizde nasıl bakılıyor?
Değerli kardeşimiz,
Değerli taşlarla ilgili eserler yazılmış ve orada, Kur’an’ın “inci, mercan, yakut” taşlarından bahsettiği vurgulanarak, taşlara değer biçilmeye çalışılmıştır. Soruda vurgulanan konu sanırız, “taşların maddî değerleri” değil, “şifa kaynağı olması”dır.
Bu açıdan bakıldığı zaman, dinimizde özellikle ve de açıkça vurgulanmış bir taşın değerini bilemiyoruz. Şu var ki, insanların maden, bitki ve hayvansal maddelerden ilaç yaptıklarını biliyor ve hepimiz bunları kullanıyoruz. Bunlar, tecrübeye dayalı olarak şifaya vesile oldukları tespit edilmiştir ve bunların şifa ile olan ilişkileri de makul ve bilimsel bir zemine oturtulmuştur. Buna rağmen, bu ilaçlar sadece birer vesiledir, şifayı veren yalnız Allah’tır. Şifayı gerçek anlamda bu ilaçlara vermek şirk ve küfürdür.
Değerli taşların da böyle bilimsel, deneysel, mantıksal bir hikayeleri varsa, onları da bir ilaç gibi -uygun bir şekilde- kullanmakta bir sakınca olmaz. Tabii ki, ilaçlarda olduğu gibi, şifayı Allah’ın dışındaki bir nesneye vermek açık bir şirk ver küfür olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şifa için taş takmak caiz mi?
- Değerli taşlı bileklik takmak şirk mi?
- Şifa salavatında şirk var mıdır?
- Değerli taşların huzur verici, hastalıklara iyi gelen etkilerine, dinimizde nasıl bakılıyor?
- Siğil ve temreği/temriye /demre için hangi dua okunmalı ve bu okunan duaların faydası olur mu?
- Rukiye, sihir ve büyü demek mi?
- Kur'an-ı Kerim'de bulunan şifa ayetleri nelerdir?
- SÜRME ÇEKMEK
- Annem kanser hastası ve çok kötü durumda, doktoru az bir ömrünün kaldığını söylüyor. Annemi bu yolculuğa nasıl hazırlayabilirim?
- Ocaklar ve el vermek diye bir olay var mıdır? Böyle bir fiziksel tedavi şekli doğru mudur; doğruysa bunun izahatı nasıl yapılır?