Daire amiri veya işveren cuma namazı için izin vermediğinde memur ve çalışanın durumu hakkında bilgi verir misiniz?
- Çalışma saatlerim sabah 09:00 akşam 18:00 ve cuma günlerine gidemiyorum, acaba bunda bir beis var mıdır, öneriniz ne olur?
- En yoğun zamanlar cuma namazına denk geliyor, yani işi tüm erkekler bıraksa, bu sefer restoranda kimse kalmayacak, benim de içim rahat değil, ama ne yapmam gerek?
Değerli kardeşimiz,
Cuma namazı akıl baliğ olan sağlıklı erkeklere farzdır. Bu nedenle cuma namazını bilerek kılmayanlar haram işlemiş olurlar.
Daire amiri, memurların cuma namazına gitmelerine izin vermezse, önce amiri, makbul bir yolla takındığı menfi tavırdan vazgeçirmeye çalışılır. İmkân olmadığı takdirde memur ya kendi naklini başka yere yaptıracak yahut da maddi durumu müsait olduğu takdirde istifa edecektir. Durumu müsait olmazsa görevine devam edip cuma namazına gitmeden öğle namazını kılar, vebal de amire ait olur; işçinin ve öğretmenin de durumu böyledir.
İbn Kasım ve Şebramilisi şöyle diyorlar:
"Cuma namazına izin vermeyen bir işverenin yanında bir işçinin çalışabilmesi için, muhtaç olması gerekir. Muhtaç olmadığı takdirde cuma namazını kılmayarak yanında çalışması haramdır." (Şebramilisi: II/134).
Hanefî ulemâsından el-İmam Abu Hafs gibi zevat; "İşverenin izni olmadan işçinin cuma namazına gitmesi caiz değildir." demişler ise de işçi ve memurun cuma namazına gitmelerine mani olmak büyük bir vebaldir. (el-Fetava'l Hindiye: I/144)
Akıl baliğ her Müslümana normal vakit namazlarını kılmak da farzdır. Buna göre eğer işveren namaz kılmanıza izin vermez ve siz de orada çalışmaya mecbur değilseniz, işi bırakırsınız. Eğer mecbursanız, namazınızı zamanında kılmaya çalışırsınız.
İş için de olsa namazın kazaya bırakılması doğru değildir.
Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için, bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir. Bu nedenle işverenin haberi yokken namaz kılmanız caiz olmakla beraber, arabanın içinde olmaz. Bu işe girmeden önce farz namazları kılmanıza izin verilmeyeceği kesin ise ve siz de böyle bir işe girmeye zaruret derecesinde mecbur değilseniz, işe girmeyiniz. Ancak kesin bir durum yoksa, bir defa denemekde fayda vardır. Denedikten sonra namazları kılmanıza izin verilmezse istifa edersiniz.
Bir işçi veya memur, işverenin haberi olmadan ve izin de almadan namazını kılabilir. Çünkü Allah hakkı, her haktan daha üstündür. Buna göre, her zaman abdestli olmak ve sadece farzlarını da olsa, namazları kazaya bırakmadan kılmak gerekir.
Bir Müslüman, hayatını ibadet zamanlarına göre ayarlamalıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Üç kez cuma namazını terk etmenin hükmü nedir; kaynak göstererek açıklar mısınız?
- Sünnetleri kılarken, hem kazaya hem de sünnete niyet edilir mi?
- RAMAZAN BAYRAMI
- Emin Oto veya Emin Evim gibi organizasyonlara dahil olmak caiz midir?
- MÂLİK B. ENES
- Türk-İslam birliğini savunmak ayrımcılığa girer mi?
- İş verenden habersiz namaz kılmak kul hakkına girer mi?
- Namaz kılmayı terk ettim; tekrar nasıl başlayabilirim?
- NİKÂH
- Bir kimsenin piyango, kumar gibi haram kazancından hanımı ve çocukları yiyebilir mi?
Yorumlar
ALLAH razı olsun hocalarım.çok teşekkür ederim
Dünyada sayısız canlılar vardır,insanlar ve hayvanlar bir karıncanın rıskını bile cenabu Allah veriyor unutmuyor haşa bizimi unutucak işten ayrılma konusuna gelince gerçekten doğru sırtını yaradana verirsen hiç zararlı çıkmassın iş çok yeterki niyet halis olsun
Öncelikle hocalarıma açıklamaları için teşekkür ederim fakat bir gerçeği paylaşmayı gerekli görüyorum.Hocamız gerekli durumlarda işten çıkınız ya da işinizi değiştiriniz demiş fakat malesef ülkemizde insanlar zaten zar zor bir işe girip geçimlerini sağlıyorlar.
rızkın Allah'tan geldiğini unutmamak gerekir... Allah yardımcımız olsun...