Daire alırken, kontrat süresi dolmayan kiracıyı çıkarmak kul hakkı mıdır?
- Biz bir daire almak istiyoruz. Dairenin içinde kiracı oturuyor, bir yıllık kontratı var. Bir yılın dolmasına beş ay var, kiracı ilk tutarken evi; ev sahibiyle bir yıllık kontrat imzalamış ama sözlü olarak bir yıldan fazla oturması için ev sahibiyle sözleşmişler. Fakat ev sahibi yedi ay sonra fikrini değiştirip evi satılığa çıkarmış. Kiracı adam uzun yıllar oturma ümidiyle (o ümitle az da olsa eve masraf etmiş) oturuyor.
- Şimdi biz bu evi alsak, önceden imzaladıkları bir yıllık kontratları bitince kiracıyı çıkartıp biz oturucaz. Kiracı birkaç yıl oturucam diye düşünürken şimdi bir yıl dolunca tekrardan nakliye, depozito verip yeni kiralık eve geçecek. Burda biz kul hakkına girer miyiz, bize hakkını helal etmese bile üzerimizde hakkı var mıdır?
- Onun anlaşması bir yıl önce evin sahibiyleymiş. Biz evin yeni taliplisiyiz. Bu durumda evi almamızda sakınca var mı?
Değerli kardeşimiz,
Kira akdi, beyan eddilen süre içinde bağlayıcıdır; yani zaruret sebebiyle satma gibi mazeretler dışında evi, dükkanı satmakla kira akdi bozulmaz. Kiracının, süre sonuna kadar kullanma hakkı vardır. Daha sonra da kiralama konusunda vaad hukuken bağlayıcı değildir. Kiracı süre sonunda çıkar, ilk sahibi sözünde durmadığı için kiracı zarar uğrarsa bunu telafi sizin değil, eski sahibinin borcudur. Siz süre sonunda evi tahliye ettirebilirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İCÂRE
- MÜSTE'CİR
- VAKIF AKAR
- Bir kimse başkasının malını sahibinden habersiz kiraya verebilir mi?
- KİRA AKDİNİN DEVAM ETMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
- Şafi mezhebine göre alış verişte hava parası verme ile ilgili hükümler nelerdir?
- İCARE, KİRAYA VERMEK
- İCÂRE
- VAKIF YERLERIN KIRAYA VERILMESI
- VAKIF ARAZILERIN ÇEŞİTLERİ