Çok yorgun olan kimse, hiç kılmamak yerine, oturarak namaz kılabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Ayakta duramayacak kadar takatsiz olan kimse oturarak namazını kılabilir. Ancak insan ne kadar yorgun da olsa namaz kılacak kadar bir süre ayakta durablir. Bu sebeble az da olsa ayakta durabiliyorsa farzları ayakta kılması gerekir. Namaz yorgunluktan dolayı terkedilmez; çok aciz kalınırsa oturarak kılınabilir.
Yorgun olan kimse sünnetleri oturarak kılabilir. Ayakta durmaya kudreti olduğu halde oturarak nafile namaz kılmak caizdir. Bunda kerahet de yoktur. En sahih görüş budur. (Şerhu Mecmai'l-Bahreyn / İbn Melek.)
Nafile namaza ayakta başladıktan sonra oturarak onu tamamlarsa, İmam Ebû Hanîfe'nin istihsanına göre, yine caizdir. Burada bir özür söz konusu değildir. (El-Muhit / Serahsî.)
Bunun gibi nafile kılarken bir duvara dayanarak veya elindeki bastona tutunarak namazını tamamlarsa kerahetsiz caizdir. Ancak hiç bir özür yokken nafile namazı imâ (baş işareti) ile kılmak caiz değildir.
Ayakta durmaya kudreti olmadığı için oturarak farz veya nafile namaz kılan kimse, kıraatte isterse dizlerini dikerek, isterse bağdaş kurarak oturabilir. Secdeleri ise, dizleri üzerine oturarak yapar, (Şerh-i Tahavi - Tatarhaniyye.) Ama muhtar olan kavle göre, normal zamanlarda teşehhüde oturduğu gibi oturur. Uygun olan da budur. (El-Hidâye / Merğînanî.)
(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/394.)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mecburiyet halinde yatakta oturarak namaz kılmakta bir sakınca var mıdır?
- Hayalen ve ima ile namaz kılmak caiz mi?
- Kıyâm nedir?
- Oturarak namaz kılmanın hükmü nedir?
- Nafile namazlar oturarak kılınabilir mi?
- Göz ile namaz kılınır mı?
- Hasta oturarak, sandalyede namazı nasıl kılar?
- Hasta, nasıl namaz kılar?
- Yolculuk sırasında otobüs durmazsa, vakit namazını otobüs koltuğunda ya da gözümüzle kılabilir miyiz?
- HARB SIRASINDA DÜŞMAN GÖZETLEYEN VARSA DÜŞMANI VURMAK IÇIN SIPER ARKASINDA SAKLANAN KIMSE NASIL NAMAZ KILACAK?