Çok gülmek kalbi karartır ne demek?

Tarih: 04.01.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

1) Çok gülmek kalbi karartır, öldürür ne demek? Hastalık mı getirir?
​2) Eğer çok gülmek kalbi karartıyorsa, bebekleri gıdıklayıp veya herhangi bir şekilde çok güldürmek onlara zarar mı verir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir. Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir. Dostlukları arttırır. Düşmanlıkları öldürür, husumeti kırar. Kırgınlıkları önler. Şeytandan gelen kini, nefreti, öfkeyi, kızgınlığı, küskünlüğü söndürür ve yok eder. (bk. Suyuti, el-Camiü’s-Sağir, 4/1513, 2/503, 661, 500; Müslim, Birr, 144)

Çok gülmek, kahkahayla gülmek, yapmacık gülmek, boş yere gülmek, alay edici, incitici ve küçümseyici gülmek ve boş ve batıl şekilde güldürmek ise derece derece yasaklanmıştır.

Soruda geçen konuyla ilgili bir hadis rivayeti şöyledir:

“Az gül. Çünkü çok gülmek kalbi öldürür (katılaştırır).” (Tirmizî, Zühd, 2; İbn Mace, Zühd, 19)

Buradaki "kalp"ten maksat, bedenimizdeki kalp değil, bedenimizi idare eden ruhumuzdur.

Kahkaha ile çok gülmek ruha zarar verdiği gibi, gülümseme de hayat verir. Örneğin yeteri kadar sulanan bir meyve ağacı en güzel meyvelerini verir, fazla sulanınca yani suya boğunca kurumaya yüz tutar.

Demek ki, çok gülmek kalbi katılaştıran, ahireti unutturan bir davranış olarak değerlendirilmiş, bundan dolayı da gülümsemek ve az gülmek tavsiye edilmiştir.

Bebekler konusuna gelince:

Açıklanan durumları dikkate alarak bebekleri gülümsetecek ve güldürecek şeyler yapmak da güzeldir ve hoştur. Ancak bu nazik ve nazenin yavruları farklı ve değişik yöntemler kullanarak çok güldürmeye zorlamak hatta boğulurcasına gülmelerine neden olmak doğru olmaz. Bu durum onların bedenlerinin de zarar girmesine neden olabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Gülme, tebessüm, kahkaha gibi konularda dinimizin tavsiyeleri ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun