Çocukken vefat eden kardeşine şefaat eder mi?

Tarih: 04.04.2025 - 17:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

Benim abim henüz 2-3 aylıkken vefat etmiş isim konmuş mu pek hatırlamıyor annem, üzerinden 30 yıl geçmiş, hadislerde anne babaya Allah izin verirse şefaatçi olacak diyorlar, bu şefaat sadece anne babaya mahsus mu kardeşlere olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, ister anne rahmindeyken isterse doğduktan sonra henüz buluğa ermeden vefat eden çocuklar, mümin olarak vefat eden anne babasına ve ailesine şefaat eder.

İslami Literatürde kıyamet günü şefaat edecek olanlar, peygamberler, melekler, sahâbîler, alimler, veliler, sıddîklar, salihler, şehitler ve muttaki müminlerdir. Bunların şefaat yetkisi Allah katındaki mertebelerine göre farklıdır. Derecesi en yüksek olan Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz en büyük şefaat yetkisine sahip olacaktır.

“Henüz ergenlik çağına ulaşmamış üç çocuğu ölen her Müslümanı Allah, çocuklara olan rahmet ve şefkati sebebiyle cennete koyar.” (Buhârî, Cenâiz 6, 91; Müslim, Birr 153) manasındaki hadis-i şerifte de bu hakikate işaret edilmiştir.

“Herhangi bir Müslümanın (ergenlik çağına ermemiş) üç çocuğu ölürse, o kimseye cehennem ateşi ancak Allah’ın yemini yerine gelecek kadar kısa bir süre dokunur.” (Buharî, Cenâiz 6, Eymân 9; Müslim, Birr 150) hadisinde de bu gerçeğin altı çizilmiştir.

Şu halde çocuk yaşta vefat edenler, mümin olarak vefat eden anne, baba ve diğer yakınlarına şefaat edeceklerdir. Bu kısacık dünyada ayrılığa bedel ahirette ebedi çocuk sevgisini anne ve babasına, kardeş sevgisini kardeşlerine… yaşatacaktır.

Ahirette çocukların sevimli ve şefaat eder bir halde karşılamalarının temelinde, elbette, onları Allah’ın bir meyvesi bilmek, Allah onları aldığı zaman arkalarından isyana düşmemek ve Allah’ın hükmüne teslim olmak, sabır içinde şükretmek, verenin de, alanın da Allah olduğunu bilmek, onları bir hediye ve emanet olarak kabul etmek ve Allah alırken de, yani onları mezara koyarken de onları mezara değil, Allah’ın rahmetine teslim ettiğini bilmek inançları vardır. Bu inanç ve anlayışlar tevhid inancının gerekleridir. Aynı zamanda en acılı bir olayda kişiye dayanma gücü veren şey de Allah’a dayanmak ve Allah’a iman etmiş olmaktır.

Bazı rivayetlerde isim vermenin önemine işaret edilmekle beraber, isimlerin verilmemiş olması durumunda da şefaat meselesine bir zararı olmaz.  Allah her şeyi bilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun