Cennette her istediğimiz olacaksa, top oynamak, ölümü istemek var mı?
1) Ben bir tane arkadaşimla futbol oynamak istiycem o kaleci olcak ben de şut vuran adam o tutmak istiyo ben de atmak. Ee ikimizin istediği de olmaz ki?
2) Veya 33 yaşında gircez ama ben diyelim ki 10 yaşında girmek istiyom? O zaman da isteğimiz olmuyor?
3) Allahü Teala sonsuz yaşiycan diyor ama ben ölmek istiyom o aman ne olcak?
Değerli kardeşimiz,
Cennette, insanın gönlünden geçen her şey fazlası ile verilecektir. Tabi isteklerimiz de cennete layık şekilde olacaktır.
İnsan cennete uygun olmayan şeylere de arzu duymayacaktır.
Örneğin, bu dünyada yorgunluk olduğu için, uyumak ve dinlenmek isteriz, ancak cennette yorulma olmayacağından, uyumak isteği diye bir durum da olmayacaktır. Zaten uyku yarı ölüm demektir, cennet gibi her türlü saadetin olduğu bir yerde, uykunun yeri olmaz.
Ayrıca, cennet alemi, ahiret alemlerindendir. Bu alemde, ahiret alemleri hakkında karar verilmesi doğru olmaz. Mesela, anne rahmindeki bir çocuğun aklı yerinde olsa, dünya için karar verebilir mi?
Hayır.
Verse doğru olur mu?
Hayır.
Örneğin, anne rahmi karanlıktır, beslenmek göbekten olur. Bu durumda olan bir çocuk, dünyayı da böyle hayal edecek ve ona uygun şeyler isteyecektir.
Ancak dünyaya gelen hiç kimse bunların doğru bir istek olduğunu söyleyemez ve zaten kimse de istemez.
Bu dünyada bizler, bir bakıma dünya rahmindeyiz. Ahiret alemine doğup cennet diyarına gittiğimizde, bu dünyada istediğimiz nicelerinin, o alemde aklımıza bile gelmeyeceğini göreceğiz inşallah.
Demek ki, cennette her istenilen şeyler, cennete ve cennet insanına uygun şeyler olacak ve istekler de anında verilecektir, ama bakalım gidebilecek miyiz?
Kesin değil.
Gittik diyelim, bakalım soruda geçenleri veya benzerlerin isteyecek misiniz?
O hiç kesin değil.
Diğer bir ifadeyle orada ya dünyadan kalma özlemler, hasretler, vuslatlarla giderilir veya onlardan eser kalmaz...
Onun için cennete gitmenin ön şartı olan imanda ve takvada, yani Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmede yarışmak gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cennette her istediğimiz yerine gelecekse bir müddet sonra sıkılma ...
- Cennetteki istifademiz nasıl olacaktır; herkes aynı şekilde mi istifade edecektir?
- Kişi sevdiği ile beraberdir, hadisini nasıl anlamalıyız?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cennetlik biri, cehennemliklerin cennete girmesini isterse ne olacak?
- Cennet hayatının özellikleri nelerdir?
- Cennette neler konuşacağız?
- Cennette neden kıskanma duygusu yok?
- Cennetteki nimetlerin hepsi neden insanların nefsine hitap ediyor?..
- Cennete girenlerin ilk zümresinin yüzleri ay gibidir, sözü hadis mi?
- Namaz kılmayı terk ettim; tekrar nasıl başlayabilirim?
- İbadetlerini aksatan çocuğa baskı uygulanır mı?
- Namaz ve diğer ibadetlerini aksatan çocuğa baskı uygulanır mı?
- Cennette insanın güzelliği nasıl olacak?
Yorumlar
Cennette cisim de ruha arkadaş olup ruh hızında hareket eder. (Miraç hadisesinde olduğu gibi)
Bu sebeple nuraniyet kesbeden insanlar istedikleri anda istedikleri yerde istedikleri kadar izn-i ilahi ile bulunabilirler. Nasıl ki gökteki bir güneş nurani olduğu için yeryüzündeki her bir parlak şeyde bulunuyor. Tek bir güneş olduğu halde milyonlarca güneş oluyor. Aynen onun gibi cennette her isteyen aynı anda çok yerde bulunabilir. Aynı anda farklı lezzetlerden istifade eder.
Bu durumda aynı anda gol atmak isteyen kişi gol attığı anda ve mekanda, topu tutmak isteyen kişi de topu tuttuğu anda ve mekanda bulunurlar. Her ikisi de kendi istediğini ve lezzetini elde eder.
33 yaşında iken farklı bir yaşta olmayı istemek ise aynen önceki mesele gibidir. Aynı anda başka mekanlarda başka zamanlarda başka şekillerde lezzet alınabilir.
İnsanın fıtraten zevk ve lezzet alma ihtiyacı bitmez. Bu dünyada ölmeyi istememiz bela ve musibet ve elemlerden kurtulmayı istememiz sebebiyledir. Bu dünyada sürekli lezzet almak mümkün olmadığından ve lezzetleri acılar, elemler takip ettiğinden nefis lezzet alamamaktan gelen bir üzüntü ile ölmeyi tercih edebilir. Fakat cennette hiç elem olmayıp her an lezzet ve zevk alınacağından fıtrata münasip olur, daha belalardan kurtulmak için ölümü aramaya lüzum kalmaz.
Ölüm dünyevi lezzetleri bitirmesi sebebiyle fıtraten tercih edilmeyen istenilmeyendir. Kimse lezzet alırken "keşke lezzet hemen bitse de ölsem" demez. Aksine asla bitmesin ister ve bitmesinden mahzun olur. Fakat bela ve musibet anında kurtulmak için ölmek aklımıza gelir. Cennette ise bu yoktur.