"Cennet annelerin ayakları altındadır." Bu hadis bütün anneler için geçerli midir?

Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
"Anne cennet kapılarının ortasındadır." (İbn Hanbel, V, 198);
"Cennet annelerin ayakları altındadır." (Nesâî, Cihad, 6)
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadisin ifadesi, bütün annelerin cennete gideceği anlamına gelmez. Burada annelerden çok, evlatların annelerine karşı göstermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir. Bu anlamda, Allah’ın emirlerine aykırı olmadığı sürece, bütün annelere itaat etmek, saygı göstermek, cennetin önemli bir anahtarıdır ve bu anlamda cennet bütün annelerin ayakları altındadır.
Nitekim, Lokman suresinde Allah şöyle buyurmaktadır:
“Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık üstüne zayıflık çekerek onu (karnında) taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (Onun için biz insana): 'Bana ve anne-babana şükret.' diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş, ancak banadır."
"Eğer anne ve baban, bilmediğin bir şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itâat etme. Ancak onlarla dünyâda iyi geçin. Bana yönelenlerin yolunu tut. Sonunda dönüşünüz yalnız banadır. O zaman ben size, yaptıklarınızı haber vereceğim.”(Lokman, 31/14-15).
Görüldüğü gibi, Rahman ve Rahim olan Allah, çocuğunu Allah’a şirk koşmaya zorlayan anne ve babaya karşı bile, saygılı olmaya, dünyada kaldığı sürece onlarla iyi geçinmeye, onları incitmemeye davet etmektedir.
Bu açıdan diyebiliriz ki, İslam’a göre, bir kadının anne olarak yeri ayrıdır, bir insan olarak yeri ayrıdır. Bir insan olarak iyi olur, kötü olur, cennete gider, cehenneme gider, ahlaklı olur, ahlaksız olur, dinsiz olur, dindar olur. Bu konuda erkekle bir farkı yoktur.
“Erkek veya kadın, mümin olarak kim yararlı işler yaparsa, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.”(Nisa, 4/124)
mealindeki ayette bu gerçeği, kul hakkı ve kulluk hukuku açısından eşit olduklarını görmekteyiz.
Ancak, kadın bir anne olarak, erkek bir baba olarak dinsiz olsun, dindar olsun fark etmez; her zaman evlatları tarafından saygı, sevgi ve yardım görmeye hakları vardır.
Lokman suresinde olduğu gibi, söz konusu hadiste de özellikle annelere -güncel bir ifadeyle- pozitif ayrımcılık yapılmıştır.
Özetlersek, çocukların anne-babaya karşı sorumluluğu dinler üstü bir ilişkiye dayanır. Anne-babanın Allah’a karşı sorumlulukları ise, din çerçevesinde, kulluk ilişkisine dayanır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Anne-baba fasık ve günahkar ise, onlara itaat nasıl olmalı?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Ey hanesinde ihtiyar bir valide veya pederi veya akrabasından veya iman kardeşlerinden bir amel-mande veya âciz, alîl bir şahıs bulunan gafil!" Burada geçen "gafil" ifadesi kime hitaptır ve neden valide ifadesi pederden önce kullanılmıştır?
- Küs olduğumuz kişilerle barışmak istediğimiz halde bizimle barışmıyorlarsa, üzerimizden mesuliyet kalkmış olur mu? Cennet-güya- kocanın ayakları altındaymış..
- Dua ederken neden kadının şerrinden Allah'a sığınma var da erkeğin şerrinden Allah'a sığınma yok?
- Cennet annelerin ayağı altındadır, hadisinin sıhhati ve tahrici nasıldır?
- AİLE
- Sabah ve akşam namazlarında üç defa "Allah'ım, bizi kadınların şerrinden, fitnesinden ve belasından koru." deniliyor. Kadının suçu nedir?
- Kur'an-ı Kerim'de kadınların fitne olduklarına dair ayet var mıdır? Tespihat'ta geçen kadın fitnesinden Allaha sığınmak, kadınların aşağılanması gibi bir anlam oluyor mu?
- Üzerimizdeki hakları sıralarken, Allah, Kuran, Peygamber, Üstad, Anne, Baba şeklinde sıralamak doğru olur mu?
- Risalelerde sıla-i rahimin kesilmesinin, büyük günahlardan olduğu söyleniyor. Faiz bile büyük günahlar içerisinde zikredilmemiş, anne babaya itaat hususunda nasıl davranmalıyız, bu konuda bilgi verir misiniz?
- İslam dininde kadının konumu nedir?