Cehenneme gidenler neden kararıyor?
Değerli kardeşimiz,
Cehenneme gidenlerin yüzlerinin kararması, onların insanlığın yüzkarası olduğuna işarettir.
- Allah’ın elçilerini yalanladıkları için, yalancı duruma düştüklerinin bir simgesi olarak yüzleri kararır. Nitekim, Hz. Peygamber (a.s.m) müşriklerle ilk karşılaştığı Bedir savaşında onlara “şâheti’l-vucûh = yüzleriniz kara olsun!” diyerek gerçeği yalanlamakla asıl yalancıların kendileri olduğuna işaret etmiştir.
- Karınlık bir yer olan cehenneme girenlerin yüzlerinin kararması, mesken ile sakinlerin uyumu bakımından da mânidardır.
- Küfrün mahiyeti ademdir / yokluktur. Adem ise karanlıktır. Kâfir, içinde barındırdığı küfür unsurundan ötürü aslında içinde bir karanlık barındırmış olmaktadır. İmtihan gereği, dünyada gizli kalan o karanlık -bütün sırların ortaya çıktığı- kıyamet günü tamamen ortaya çıkacak ve kalplerinden yüzlerine yansıyacaktır.
- “Allah müminlerin yar ve yardımcısıdır, onları karanlıktan nura çıkarır. Kâfir olanların dostu ise Tağuttur; onları aydınlıktan karanlığa götürür”(Bakara, 2/257) mealindeki ayette ifade edildiği üzere, Allah’ın rızasını kazanan müminler cennetin aydınlığına uygun bir nura çıkarlar. Dünyada, iman şuuruyla, akıl, kalp ve bütün duygularıyla nurlandıkları gibi, nurlu bir yer olan cennete giderken de her tarafları nurla dolacaktır. Kâfirler ise, dünyada iliklerine kadar küfrün karanlık bataklığına düştükleri gibi, karanlık bir yer olan cehenneme giderken de cehennem boyasıyla boylanacaklardır. Hafizanellah! Allah hepimizi muhafaza eylesin!
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cehenneme gidenler neden kararıyor?
- Cehenneme gidenler neden kararıyor?
- "İman hakikati öyle bir çekirdektir ki, eğer tecessüm etse, bir cennet-i hususiye ondan çıkar, o çekirdeğin şecere-i tubası olur." cümlesini izah eder misiniz?
- MÜRSELÂT SÛRESİ
- ASHÂBU'L-A'RÂF
- "Altı cihetle istimdatkârâne baktım; hiç bir teselli göremedim. Zaman-ı mâzi tarafı, bir mezar-ı ekber ve müstakbel bir karanlık ve yukarı bir dehşet ve aşağı ve sağ ve sol taraflarından hazîn haller..." İzah eder misiniz?
- "Evet, çok şeyler var ki, insan ihtiyarıyla girer, fakat çıkması mümteni olur. İnsan onu bırakır, fakat o insanı bırakmaz." Örnek olarak ne verilebilir? Geçtiği yer ile bağlantılı olarak açıklayabilir misiniz?
- Kalp, nura inkılâp edinceye kadar ateşle yanması lâzımdır, cümlesini nasıl anlamalıyız?
- Felak suresi, 1. ve 3. ayetleri açıklar mısınız?
- Hutbe-i Şamiye:71