Cehennem ayetleri neden hep ateşten bahsetmektedir?
Değerli kardeşimiz,
Cehennemin en açık vasfı ateş olduğu için, daha çok ateş azabından bahsedilmiştir. Bununla beraber cehennemden bahseden ayetlerde ateşle yakma yanında farklı azab şekillerinden de bahsedilmiştir. Mesela cehennem azabını anlatan hâviye "uçurum, derin çukur" anlamındadır. Hamîm "kaynar su" anlamında olup cehennemdeki azap türlerinden biri olmak üzere cehennemliklere içirileceği ve başlarından aşağı döküleceği beyan edilir. Aynı kökten türeyen ve bir âyette geçen yahmüm, hamîm mânasına gelebileceği gibi "ısı derecesi yüksek kapkara duman" anlamına da gelmektedir.
"Temas ettiği şeyi zehir gibi etkileyip dokularına işleyen sıcak rüzgâr" (samyeli) mânasındaki semûm da cehennem azabının türlerinden olmak üzere iki âyette yer almıştır.
Müddessir sûresinde geçen (74/17) saûd kelimesi "güçlük ve meşakkat" anlamı taşımakla birlikte, bazı rivayetlerde cehennemdeki bir dağın adı olduğu kaydedilmiştir. (Taberî, XIX, 97-98; İbn Kesîr. II. 252-253)
İlave bilgi almak için tıklayınız:
- Cehennemde soğuk azap da var mıdır? Ne tür azaplar olacaktır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah her şeyi bildiği halde, neden "Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, 'Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilâh edinin.' dedin." anlamında bir soru soruyor?
- “Cinleri ve insanları cehenneme dolduracağız.'' ayeti ile ''Yakıtı taşlar ve insanlar olan cehennem ateşinden sakınınız.'' ayetini nasıl yorumlamalıyız?
- Allah bir insana neden mühlet verir; Allah gaybı biliyor, bu mühlet nasıl anlaşılmalıdır?
- Bir ayette cinlerin gaybı öğrenmek için semaya oturdukları yazar; fakat başka bir ayette insanların ve cinlerin göğe çıkması için büyük bir güç olmadan çıkamazlar, diyor. Bunun açıklaması nedir?
- Maide suresi 6. ayetini nasıl anlamalıyız?
- "Artık kim Rabbine âhirette kavuşacağını umuyorsa, makbul ve güzel işler işlesin ve sakın Rabbine ibadetinde hiç bir şeyi O’na ortak koşmasın."(Kehf, 18/110) ayetini açıklar mısınız?
- "Bakara Suresi'nin meali "
- "Bakara Suresi'nin Açıklaması"
- Rahman'ın Âyetleri / Enam Sûresi 95- 101 Ayetleri
- Rahman'ın Âyetleri / Enam Sûresi 102- 110 Ayetleri