Bu dünyada içki içen kişilerin ve ipek, altın kullanan erkeklerin ahirette bunlardan mahrum olacağı doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Söz konusu haberler Ahmed b. Hanbel ve Taberanî’de yer almaktadır.
Abdullah b. Amr b. As’ın rivayet ettiği hadisin meali şöyledir:
“Ümmetimden kim altından bir şey takarsa, bunu takmakta olduğu halde ölürse, Allah ona cennet altınını haram kılar. Yine ümmetimden kim ipekten elbise giyerse ve üzerinde bu ipekten elbise bulunduğu halde ölürse, Allah ona cennet ipeğini haram kılar.”
Taberanî’nin rivayetinde şu da vardır : “Ümmetimden kim şarap içmeye devam ettiği halde ölürse, Allah ahirette ona şarabı haram kılar.” Hafız Heysemî, bu hadisin rivayetinde yer alan bir raviyi tanımadığını, diğerlerinin ise güvenilir olduklarını belirtmiştir.(bk. Mecmau’z-Zevaid, 5/146).
Ayrıca, yalnız ipekle ilgili bir hadis sahih bir senetle rivayet edilmiştir.(bk. a.g.e, 5/142).
Bu hadisin lafızlarını esas aldığımızda, söz konusu nesnelerin ahirette o kişilere haram olacağını söylemek durumundayız.
Bununla beraber, bu gibi hadisler, bir irşat üslubuyla ders vermektedir. İrşadın gereği olarak, insanları günahlardan sakındırırken, söz konusu günahların verdiği dünyevî lezzetin geçici olduğu, buna mukabil ebedî ahiret hayatında bunlardan mahrum olmanın söz konusu olduğuna dikkat çekilmiştir.
Bunun anlamı şudur: Her günah -eğer affa uğramazsa, Allah’ın rahmetiyle silinmezse ve kişi bununla cezalandırılırsa- dünyadaki lezzetini hiçe indirecek uygun bir cezayla karşılık görür. Buna göre, ipek giyen orada ipek giymez, altın takan orada altın takmaz, içki içen orada içeceklerden mahrum kalır. Zaten azap çekmekte olan bir insana bu ödüller verilmez.
Bu ifadeler özellikle caydırıcılık bakımından, mutlak ve müphem olarak kullanılmıştır. Ta ki, herkes bir ders çıkarabilsin. Yoksa, bu günahları affolunduktan sonra ve kişi cennete gittikten sonra orada bir mahrumiyet söz konusu olmayabilir. Nitekim hadiste “cennette” tabiri kullanılmamıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bu dünyada içki içen kişilerin ve ipek, altın kullanan erkeklerin ahirette bunlardan mahrum olacağı doğru mudur?
- Şefaat ayetlere ve hadislere göre hak mıdır?
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- İlim talebesi, kabirde ilim tahsiline devam eder mi?
- Cennette eşlerin evlilik durumu ve huri- gılman konusu hakkında bilgi veir misiniz? Cennette erkek birden fazla kadınla ve hurilerle evlilik hayatı yaşayacak; peki cennete giren dünya kadınlarına da birden fazla erkek verilecek mi?..
- Ölüler, dünyadakilerin yaptıklarından üzülürler mi; onlar için dua ederler mi?
- TEBÜK GAZÂSI
- Kişi bu dünyada sevmediği bir erkekle evlenmişse, ahirette de yine onunla mı evlenecek? Yani bir kadın cennette kimin eşi olacak, sevmediği kocasının mı, sevdiği, ama evlenemediği erkeğin mi?
- Birden fazla evlilik yapan bir kadın, cennette hangi eşi ile evli olacaktır?