Bireysel temel ihtiyaç destek kredisi almak caiz mi?

Tarih: 10.05.2020 - 04:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu krediyi hem faizci bankalar hem de katılım bankaları veriyor. İkisi de caiz mi, yoksa sadece katılım bankalarının verdiği mi caiz, eğer sadece katılım bankasının verdiği caiz ise, neden?
- Zira her ikisinin de ödeme miktarları aynı. Sadece faizci banka kredi diyor, katılım ise finansman diyor.
1. Küresel ölçekte yaşanan ve ülkemizi de etkileyen COVID-19 salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle uygulamaya alınan  "Ekonomik İstikrar Kalkanı" tedbirleri doğrultusunda faizci bankalar kredi vermekte. Bu kredi aylık geliri 5000 liranın altında olanlara veriliyor. Bu krediyi kullanmak caiz mi?
- Kredinin özellikleri şöyle: 10.000 TL’ye kadar, 6 ayı ödemesiz olacak şekilde, 36 aya kadar vadeli, aylık eşit taksitli, aylık %0,49 faiz oranına sahip olacaktır. Efektif Yıllık Faiz Oran; KGF Kefalet Komisyonu dahil edilerek hesaplanmıştır.
2. Bakanlığın açıklamasına göre, finansal destek programına Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası da dahil oldu. Bu iki katılım bankası da bireysel müşterilerine, 10.000 TL’ye kadar, 6 ayı ödemesiz dönemli, 36 ay vadeli, aylık eşit taksitli, finansman kullandıracaklar. Buna göre katılım bankasının verdiği bu finansman desteği caiz mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

a) Faizci banka düşük faizli kredi veriyor olsa bile, zaruret veya zaruret sayılan önemli ihtiyaç yoksa bu krediyi almak caiz değildir.

b) Devletin verdiği kredi reel faiz içeriyorsa, ferdî veya sosyal zaruret ve önemli ihtiyaç dışında bu kredi alınamaz.

c) Devlet alınması caiz olan krediyi katılım bankaları aracılığı ile de veriyorsa, bu bankalardan alınması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun