Üç aylık borca yıllık enflasyon farkı helal mi?
- Bir banka nakdi finansman hizmeti sunuyor. Bunu yaparken de karz-ı hasen yaptığını ifade ediyor. Ödeme yaparken son 12 aylık enflasyon oranına göre de bu borcu tahsil ediyor.
- Sıkıntı şu: Diyelim ki ocak-şubat-mart ayını kapsayacak 3 ay vadeli bir finansman çektim. Ödemeyi bu 3 aydaki enflasyona göre almıyor, son 12 aydaki enflasyona göre alıyor, haliyle bu da yüksek çıkıyor.
- Ödeme alırken sadece bu son 3 ayı baz almaması, geçmiş aylardaki enflasyonu da baz alması doğru mu, böyle bir finansman çekilebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Hayır, üç aylık borca yıllık enflasyon farkı helal olmaz, sadece üç aylık enflasyon farkı alınır.
Karz-ı hasen (faizsiz ödünç verme) işleminde alacaklı, parayı verdiği gün bu paranın satın alma gücüne eşit bir meblağı, ödeme günü alma hakkına sahiptir.
Kısa dönem borçlanmalarda o dönem içindeki enflasyon farkı, uzun süreli borçlanmalarda yıllık enflasyon farkı hesaplanmalıdır.
Enflasyon farkından fazla ödeme ve ödetme faizdir. Böyle oluyorsa ve zaruret yoksa ödünç almak caiz olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Taksitli nakit avans çekmek caiz mi?
- İslam tarihinde borç veren kurumlar var mıydı?
- RİBÂ (Fâiz)
- PARANIN HIZLA DEĞER YİTİRDİĞİ ENFLASYONİST ORTAMDA KARZ-I HASEN SURETİYLE BORÇ VEREN KİŞİ SATIN ALMA GÜCÜNDEKI PARAYI GERİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIDIR?
- FAİZSİZ EKONOMİ
- Alacağımı, altın veya dövize çevirerek tahsil edebilir miyim?
- KARZ-I HASEN
- Borcun ödeme vakti gelince ödenmediği için, ödenecek miktar ve ödeme zamanı artırılırsa, bu faiz olur mu?
- Faizsiz borç vermek ibadet mi?
- Borç veren mağdur olur mu? Borç alan yatırım yaptıysa, alacaklı onun kârından alabilir mi? İki ay sonra ödenecek borcu beş yıl sonra ödediler. Benim alacağım arsanın fiyatı üç katına çıktı. Bu adamın aldığı ev de yirmi kat değerlendi. Ben mağdur oldum...