Birden fazla evlilik olursa, bazı erkekler bekar ölmek zorunda kalmazlar mı?

Tarih: 15.05.2019 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sorularıma tek tek cevap verirseniz memnun olurum:
1) Kuran her doneme ait bir kitaptır, peki Kuran’da Cariyelik kölelik 4 eşlilikten vs bahsedilmektedir, günümüzde hiçbiri yok.
- Kuran evrensel olduğuna göre bu ayetler günümüzde ne işe yarıyorlar?
- Günümüze hitap eden bilimsel ayetler var onu biliyorum. Bu durumda cariyelik veya 4 eşlilikle ilgili ayetler günümüzde işe yaramıyor diyen birisine nasıl cevap verilir?
2) Günümüze hitap eden ayetler hangileridir bilimsel ayetler dışında.
3) Köle ve cariye azat edilmesi nasıl oluyordu? Örneğin köle ve cariyeyi azat ettim, nereye istiyorsanız gidin mi diyorlardı?
- Çünkü köle ve cariyenin esir almasının esas sebebi aradaki balansı sağlamaktı, karşı taraf da köle ve cariye alıyordu İSLAM devletinden. İSLAM devleti de bu şekilde hem ahalisini artırıyor hem de insanları ISLAMLA tanıştırıyordu, ama cariye ve kölelerin azat edilmesi sakıncalı değil mi? Sonuç olarak gidip yine karşı tarafa geçebilirler.
4) Şimdi 4 evlilik izni verilmiş erkeğe, ama bunun için Sartlar vs. konulmuş, peki şunu düşünelim:
-  İSLAM dünyasındaki erkeklerin 100’de 20’si bile 2-3 kadınla evlenmek istese (şartları da kabul ederek) bu durumda bekar kadın nüfusu azalacağı için bazı erkekler bekar ölmek zorunda kalmazlar mı?
- Bu konudaki fikirleriniz nedir?
5) Son olarak da o dönemde herkes mi 2-3 kadınla evlenmiş yoksa sadece bazıları mı?
- Yani o donemde herkesin 2-3 karısı olmasının da imkanı yok çünkü yine balans bozulurdu ve bazı erkekler bekar ölmek zorunda kalırlardı.
- Lütfen 5 soruma da sırayla cevap verin,..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru 1:

Kuran her doneme ait bir kitaptır, peki Kuran’da Cariyelik kölelik 4 eşlilikten vs bahsedilmektedir, günümüzde hiçbiri yok.
Kuran evrensel olduğuna göre bu ayetler günümüzde ne işe yarıyorlar? Günümüze hitap eden bilimsel ayetler var onu biliyorum . Bu durumda cariyelik veya 4 eşlilikle ilgili ayetler günümüzde işe yaramıyor diyen birisine nasıl cevap verilir?

 Cevap 1:

a) Günümüzde olan başka bir günde değişebilir. Bugün olmayan cariyelik ve birden fazla zevce yarın bir coğrafyada tekrar gündeme gelebilir.

b) Kitabın her zaman ve mekana hitap ediyor olması, daha önceki zamanlarda olup biten olayları ve bunlara sunduğu çözümleri ihtiva etmesine engel teşkil etmez. Geçmişi bilmeyen günü anlayamaz.

Soru 2:

Günümüze hitap eden ayetler hangileridir bilimsel ayetler dışında?

Cevap 2:

Bütün ayetler günümüze hitap eder; müminler bunları okur sevap kazanır, her konu, geçmiş ve gelecek hakkında bilgi alır. İman ibadet ve ahlak ile ilgili ayetleri de hayatına rehber ve kanun edinir.

Soru 3:

Köle ve cariye azat edilmesi nasıl oluyordu? Örneğin köle ve cariyeyi azat ettim nereye istiyorsanız gidin mi diyorlardı? Çünkü köle ve cariyenin esir almasının esas sebebi aradaki balansı sağlamaktı, karşı taraf da köle ve cariye alıyordu İSLAM devletinden. İSLAM devleti de bu şekilde hem ahalisini artırıyor hem de insanları İSLAM ile tanıştırıyordu, ama cariye ve kölelerin azat edilmesi sakıncalı değil mi? Sonuç olarak gidip yine karsı tarafa geçebilirler.

Cevap 3:

Medeniyet ve kültürün temeli, belirleyici yönleri sabit kalsa da zaman içinde önemli değişiklikler ve gelişmeler olur. Toplumun iktisadi, hukuki, ictimai, medenî… hayatlarında meydana gelen değişime göre Kur’an’daki talimat uygulanır.

Mesela, ilgili konuların resmi kayıt altına alındığı zaman ve coğrafyalarda köle ve cariye azad edilirse bu resmi kayda geçer, bir daha geri dönmek veya inkar etmek de mümkün olmaz.

Azad edilen köle ve cariyenin düşman topluma geçip yine muharib hale gelmesi muhtemel ise, buna karşı da tedbir alınır.

Soru 4:

Şimdi 4 evlilik izni verilmiş erkeğe, ama bunun için şartlar vs. konulmuş, peki şunu düşünelim: İSLAM dünyasındaki erkeklerin 100’de 20’si bile 2-3 kadınla evlenmek istese (şartları da kabul ederek) bu durumda bekar kadın nüfusu azalacağı için bazı erkekler bekar ölmek zorunda kalmazlar mı? Bu konudaki fikirleriniz nedir?

Cevap 4:

Bunun tersi de olabilir; bir sebeple erkek nüfus azalırsa kadınların bir kısmı kocasız kalırlar.

Her iki halde de devlet, sakıncaları giderecek tedbirler alabilir, duruma göre birden fazla evliliği yasaklar veya mecbur kılar.

Soru 5:

Son olarak da o dönemde herkes mi 2-3 kadınla evlenmiş yoksa sadece bazıları mı? Yani o donemde herkesin 2-3 karısı olmasının da imkanı yok çünkü yine balans bozulurdu ve bazı erkekler bekar ölmek zorunda kalırlardı. 
Lütfen 5 soruma da sırayla cevap verin, şimdiden teşekkürler.

Cevap 5:

Herkes birden fazla kadınla evli değildi. Yapılan araştırmalara göre mesela Osmanlı toplumunda bu oran %10 civarında olmuş.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun