Bir şirkete mamüller açık arttırma sisteminde satılıyor. Açık arttırma usulüne göre mal satmak caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
İki kişinin üzerinde konuştuğu bir konu sonuçlanmadan, üçüncü bir şahsın araya girerek onların işini bozması doğru değildir. Alışverişte de böyledir. Zaman zaman bunların getirdiği sıkıntıları görmekteyiz. Bir kardeşimizin almak için anlaşmaya başladığı bir alışveriş olumlu veya olumsuz sonuçlanmadan, aralarına girip o mala talip olmak doğru değildir.
Ancak bazı durumlarda açık artırma ile mal satışının caiz olduğunu Peygamberimizin (asm) bir uygulamasında görmekteyiz:
Fakir olan ve Peygamberimiz (asm)'den bir şeyler isteyen birisine, Peygamberimiz evinde olan segiyi getirmesini istemiş ve onu açık artırma ile satarak bir kısmıyla eve yiyecek almasını, kalanıyla da bir balta alarak çalışmasını istemiştir. (Ebu Davud, Zekat 26; Tirmizi, Büyu 10)
Özellikle umumu ilgilendiren konularda, çok fakir olan kimselerin malalrının satılmasında ve devlet mallarında açık artırmanın caiz olduğu söylenebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Devletin satışa çıkardığı malını açık artırma ile satın almak caiz midir? Bu müzayedelerden ucuza mal almak hayır etmez, diye bir anlayış var...
- İnternet üzerinden, açık arttırmayla mal satmanın hükmü nedir?
- İhaleli (müzayedeli) satışlar caiz mi? Bazı internet sitelerinden ihale usulü ile alınan bir üründe dini açıdan vebal var mıdır? İhaleye giriş için ödenen para helal midir?
- MÜZÂYEDE
- MÜZÂYEDE(BAŞKASINA KARŞI BİR ŞEYİN FİATINI ARTIRMA)
- NECEŞ
- PTT’de unutulan malları satın almak caiz mi?
- Bir ayette, iyilikler için iki kat ödülden, başka bir ayette on kat ödülden bahsedilmesi bir çelişki değil midir?
- Aynı ürünü farklı fiyatlardan satmak günah olur mu?
- II- Toplum Açısından Zekâtın Önemi: