İnternet üzerinden, açık arttırmayla mal satmanın hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
İki kişinin üzerinde konuştuğu bir konu sonuçlanmadan, üçüncü bir şahsın araya girerek onların işini bozması doğru değildir. Alışverişte de böyledir. Zaman zaman bunların getirdiği sıkıntıları görmekteyiz.
Bir kardeşimizin almak için anlaşmaya başladığı bir alışveriş olumlu veya olumsuz sonuçlanmadan, aralarına girip o mala talip olmak doğru değildir. Ancak bazı durumlarda açık artırma ile mal satışının caiz olduğunu Peygamberimizin (asm) bir uygulamasında görmekteyiz:
Fakir olan ve Paygamberimiz (asm)'den bir şeyler isteyen birisine Peygamberimiz evinde olan sergiyi getirmesini istemiş ve onu açık artırma ile satarak bir kısmıyla eve yiyecek almasını, kalanıyla da bir balta alarak çalışmasını istemiştir. (Ebu Davud, Zekat 26; Tirmizi, Büyu 10)
Resulüllah Efendimiz (asm), açık artırmayı caiz görmüş, bizzat kendisi de bir sahabinin ev eşyasını açık artırma ile satmış, fazla fiyat vereni tercih etmiştir. Ancak malın değerinde fazla miktarda aşağıya indirmeyi de, fazla miktarda yukarıya çıkarmayı da fahiş indirme, fahiş yükseltme olması halinde caiz görmemiş, yapanları hileci olarak ilan buyurmuştur. Bu yüzden Hanefi de açık artırmada yapılan satışlar caiz ve sahih olsa da önceden anlaşma ile fiyat düşürmek, yahut da yükseltmek mekruhluktan kurtulamaz denmiş, dürüstçe bir tutum olarak görülmemiştir. Bu şartlara uymak şartıyla internet üzerinden mal satımı caizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir şirkete mamüller açık arttırma sisteminde satılıyor. Açık arttırma usulüne göre mal satmak caiz mi?
- Devletin satışa çıkardığı malını açık artırma ile satın almak caiz midir? Bu müzayedelerden ucuza mal almak hayır etmez, diye bir anlayış var...
- Yurt dışından gelen hastadan fazla ücret almak caiz mi?
- Aynı ürünü farklı fiyatlardan satmak günah olur mu?
- Salgın, savaş gibi durumları bahane ederek fahiş fiyata ürün satmak caiz mi?
- NECEŞ
- Pazarlık payı koyarak fiyat belirlemek caiz midir?
- PTT’de unutulan malları satın almak caiz mi?
- Vade farkı faiz mi; vade farkı ile taksitli alım satım / alışveriş yapmak caiz midir?
- Emlakçı, mal sahibinin istediği fiyatın üzerinde bir satışla malı satarsa, aldığı bu para helal midir? Evin sahibi evi 60.000 ytl`ye sat geri kalanı senindir demiş. Emlakçı bana 65.000'e sattı ve tapu masraflarını bana ödetti. Aldığı komisyon caiz mi?