"Bir Müslümanın öldürülmesine yardım eden, Allah'ın rahmetinden mahrum olur." anlamında bir hadis var mıdır?

Tarih: 04.11.2012 - 09:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Bir kelimenin ucu ile dahi olsa, bir Müslümanın öldürülmesine yardım edenin, alnına ahirette 'Allah'ın rahmetinden pay yoktur.' diye yazılacak."

- Bu bir hadis-i şerif midir? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Bir kelimenin ucu (bir kelimenin yarısı/yarım bir kelime) ile dahi olsa, bir Müslümanın öldürülmesine yardım edenin alnına ahirette 'Allah'ın rahmetinden ümitsizdir.' diye yazılacak...” (bk. İbn Mace, Diyat, 1)

Bu ifade bir hadis olarak rivayet edilmiştir.

Bu hadis, bir mümini öldürmeye en ufak bir işaretle olsun, yardım etmenin büyük günah olduğuna işarettir. Cinayete bir işaret ile veya yarım sözle değil de bir takım tahrik ve teşvikle veya maddî yardımla karışan ve maktulün kanına bulaşan kimselerin hâli ne olacak?

Bu hadisin değişik rivayet yolları vardır. Alimler tarafından zayıf sayılmıştır. Hatta uydurma olduğunu söyleyenler de vardır. (bk. İbnu’l-Cevzî, el-Mevduat, 3/317; el-Akîlî, ed-Duafau’l-Kebir, 4/308; İbn Adî, el-Kâmil fi’d-Duafa, 9/134; Macmau’z-Zevaid, h. no: 12315)

Bu hadis eğer sahih ise, katil suçuna yardım eden kimsenin alnında yazılacak "Allah'ın rahmetinden ümitsizdir." ibaresinin mânâsı, "Bu adam Allah'ın rahmetinden ümitsiz olmaya müstehaktır." şeklinde anlaşılmalıdır.

Bilindiği üzere, zerre mikdarı iman ile ölen bir kimse, günahlarının cezasını çekse bile netice itibariyle cennetliktir ve Allah'ın rahmetine kavuşacaktır. Allah'ın rahmeti olmadıkça hiç kimse kurtulamaz. Şu halde bir mümini öldürmek de dahli ve yardımı bulunan kimse zerre mikdarı imanlı ise Allah'ın rahmetinden ümitsiz olmaz. Fakat ümitsiz olmaya müstehak olabi­lir.

Hadîs, mü'mini öldürmeye yardım etmeyi helal sayan ve bunun haramlığını kabul etmeyenler hakkında da olabilir. Bu inançta bulunan kimse mümin sayılmaz ve haliyle Allah'ın rahmetinden ümitvâr olması söz konusu değildir. (bk. Sünen-i İbni Mâce Tercemesi ve Şerhi, Kahraman Yayınları: 7/260-261)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun