Bir kimseye deli denmedikçe imanı tam olmaz; anlamına gelen bir hadis var mıdır?
- Bu hadisi nasıl anlamamız gerek?
- Deli denilirse bir insana o insan İslam’a insanları yakınlaştırmaz ki uzaklaştırır!
Değerli kardeşimiz,
Soruda yer alan ifadeye uygun bir hadis rivayetine rastlayamadık. Bununla beraber, aşağıdaki hadis-i şerifte bu manayı çağrıştıran bir üslup söz konusudur:
Ebu Said el-Hudrî anlatıyor, Peygamberimiz (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Allah’ı öyle çok zikredin ki, ta -insanlar- size mecnun / deli desinler.” (Ahmed b. Hanbel, 3/68; Hâkim, 1/499; Mecmau’z-Zevaid, 10/16)
İnsanlar dünyevileştikçe dünya menfaati ve maddi hazza dalar Allah’ı unuturlar. Allah’ı, tesbih çekerek sözde zikredenlerin bile aklı fikri dünyadadır. Allah rızası ve dinin talimatı ile dünya menfaati karşı karşıya geldiğinde dünya menfaatini tercih ederler.
İşte böyle zamanlarda Allah’ı anarak (kulluk bilinci içinde) dünyayı ahirete değişenlere, dünyayı verip ahireti (Allah rızasını) alanlara “akılsız” derler.
Akılsız “mecnun” demektir. Allaha kulluk bilinci içinde olup onun rızasını her şeyin önünde tutan akılsızlardan olmak cümlemize nasib olsun.
Hz. Veysel Karanî gibi hayatında züht ve takvayı ileri derecede gösteren bazı kimseler hakkında, çevresindekilerden mecnun olduğunu düşünenler olurdu. (bk. Gazalî, İhya, 3/217)
Yine Gazalî’nin İhya’da yer verdiği bir hadiste “Cennete gidenlerin büyük çoğunluğu saf olanlar teşkil eder.” denilmiştir. Gazalî’ye göre bunun anlamı şudur: O kimseler ahiret işleriyle o kadar meşgul olurlar ki, dünya işlerine pek önem vermezler ve bu yüzden saf/biraz başkalarının nazarında mecnun gibi görünürler. Ancak bu hadisin sahih olmadığı bildirilmiştir. (bk. Irakî, Tahricu ahadisi’l-İhya, a.g.y)
Bu konuyu aydınlatacak bir bilgiyi de Hasan-ı Basrî Hazretlerinin bazı vaazları esnasında tekrar ettiği şu sözlerinde bulabiliriz:
“Biz öyle insanları gördük ki (gördüğü sahabe ve büyük tabiini kastediyor), eğer siz onları görseydiniz, ‘bunlar mecnundu’ diyecektiniz. Şayet onlar sizi görseydi, ‘bunlar şeytandır’ diyeceklerdi." (bk. İhya, 3/217)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Said Nursî, filvâki ifrat-ı zekâ itibarıyla hudud-u cünunda idi. Fakat, öyle bir cünun ki,.." Hudud-u cünunda olmak nedir? İnsan belli bir zekadan sonra cünuna mı yaklaşıyor?
- Kur'an okuyan birçok kimse var ki, Kur'an-ı Kerim onlara lanet eder, hadis-i şerifini âlimler nasıl açıklamıştır?
- Cennetliklerin özellikleriyle ilgili hadisin kaynağı nedir?
- Kur'an meali okumak, Kur'an'ı orijinalinden okumaktan daha mı evladır?
- Ahirette sürekli Allah'ın huzurunda bulunup, sonsuza kadar cemalini seyretme şerefinde bulunacak zatlar olacak mıdır?
- Kuran-ı Kerim’de Ahiret İnancı Nasıl İşlenmektedir? (Kur'ân'da Ahiretin Yeri ve Önemi)
- Laiklik kafirlik midir?
- "Üç kişiye acıyın; cahiller arasında kalmış âlime, zenginken fakir düşene, kavmin ulusu iken aşağı hale düşene." sözü hadis midir?
- Abdülkadir Geylani Hazretleri, "El-Ganiyye" adlı kitabında Hanefileri kurtuluşa ermeyenlerden mi sayıyor? Ebu Hanife'ye neden mürcie denilmiştir?
- Peygamber Efendimizi sevmekle alakalı birkaç hadisi, Arapça ve mealiyle birlikte yazar mısınız?
Yorumlar
bence bir kimseye deli demek günahtır ve o insanın gururuyla oynanmış olunur diye düşünüyorum ben bence
mü'min mü'min kardeşine alay eder şekilde deli demez zaten . Hadiste geçen maksat Allah'ı çok zikretmekten ileri gelen bir meczupluk halidir. Allah'ı çok zikredene deli diyen zaten kâmil iman sahibi değildir ve onlara örnek olun Allah'ı çok zikrederek ki onlarada feyz verin ümit edilir ki zisin halinizden ders alırlar ... Hadisler çok yönlüdür çok manâlıdır. Bu hadiste bir maksatta (Allah-u alem)Allah'ın zikrine çok devam etmeye teşviktir. Sadece lugat olarak mana murad değildir. Yoksa sırf bana deli desinler diye zikir yapmak bir nev'i riyadır. Gaye rıza-ı ilahidir.