Hakkımızı savunmamız konusunda davranışımızdaki ölçü nasıl olmalı?
- Bir hadiste, haklı olduğu halde mücadeleyi terk etmenin hayır olduğu bildirilmektedir. Hakkımızı savunmamızın da gerekliliği var ...
- Zulüm edene hakkımızı yedirmeme adına davranışımızdaki ölçü nasıl olmalı?
Değerli kardeşimiz,
Evet, bu hadis rivayeti kaynaklarda yer almaktadır:
“Altı haslet, hayırdandır: Allah’ın düşmanlarına karşı kılıçla cihat etmek, yaz gününde oruç tutmak, musibet esnasında güzelce sabır göstermek, haklı olduğu halde cedelleşmeyi terk etmek, havanın kapalı olduğu / bulutlu günde namazı erken kılmak, kış günlerinde güzelce abdest almak.” (Beyhakî, Şuabu’l-iman, -şamile-6/278; Kenzu’l-Ummal, h. No: 43535).
Beyhakî, hadisin senedinde yer alan bir ravinin zayıf olduğunu belirtmiştir.(bk. a.g.e).
Hadisi şöyle anlamak mümkündür:
“Heyru’l-umuri ahmezuha = işlerin en hayırlısı zahmetli olanıdır.” mealindeki hadiste de işaret edildiği üzere, her iyi amelin sevabı ondaki meşakkatle doğru orantılıdır. İşte bu, söz konusu hadiste misal olarak altı hususa işaret edilmiştir.
Hadiste söz konusu edilen “mücadele”den maksat karşılıklı söz düellosuna girmekten sakınmaktır. Yoksa, hak ve hakikati savunma adına mücadele etmek manevî bir cihattır ve vaciptir. Biz bu mücadele kelimesini “cedelleşme” olarak tercüme ettik ki, bir hakikati ortaya çıkarmaktan uzak, hissî ve nefsanî arzuların çatışmasına dair bir söz düellosuna işaret etmiş olalım.
Gerçekten ağız kavgasına dayanan, karşıdakine üstün çıkma hedefine kilitlenmiş kimselerin hakkı savunmaları veya hakkı kabul etmeleri oldukça zordur. Duyguların ön plana çıktığı böyle bir lafazanlık mücadelesine girmek, çeşitli yönden insanı günaha sokabilir. Halbuki, insaflı bir kişi, İmam Şaffi’nin dediği gibi, “Hak hasmının elinde çıksa daha memnun olur. Çünkü yeni bir şeyi öğrenmiş olmakla beraber gurura da girmemiş olur.”
İlave bilgi için tıklayınız:
- Uğranılan haksızlıklara; bu dünyada mı mücadele edilmeli ve nereye kadar mücadele edilmeli? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Uğranılan haksızlıklara, nereye kadar mücadele edilmeli?
- Kahinlerden birisi gelecek,...hadisinde geçen kâhin kimdir?
- Bir hadiste, haklı olduğu halde mücadeleyi terk etmenin hayır olduğu bildirilmektedir. Hakkımızı savunmamızın da gerekliliği var ve zulüm edene hakkımızı yedirmeme adına davranışımızdaki ölçü nasıl olmalı?
- Yasin suresinin faziletleri nelerdir?
- Peygamberimiz birisine "Yaptığın iyililerin hayrına Müslüman olmuşsun.", başka birisine de "İyiliklerinin ona bir faydası olmayacak." demiştir. Bu hadisler çelişkili değil midir?
- Bize karşı düşmanca tavırlar alan (küskün ve dargın olan) insanlarla ilişkilerimiz nasıl olmalı?..
- Çocuk terbiyesinde şiddet, azarlama, dayak ve çeşitli yasaklama cezaları uygulamak caiz midir?
- Hz. Ebu Bekir’in, "Eğer ibadet ettiğiniz ilah semadaki Allah idiyse, o ölmemiştir. " sözü ile İmam Malik’in "Allah semadadır, ilmi ise her yerdedir. " sözü haşa Allah'ın gökte olduğu anlamına mı gelir?
- Porno sitelerindeki üyeleri uyarmak için ayet hadis gönderebilir miyim? Malum orada çirkin resimler, görüntüler var, bu yüzden ayet, hadis vs.nin bulunması sakıncalı mı?
- Deccal ne zaman gelecektir?